Музички геније Дејвид Боуви VIDEO

Г.С.
Музички геније Дејвид Боуви VIDEO

10. јануара се навршава пет година од смрти Дејвида Боувија. Његова музика и његов стил остају неазаборавни заувијек.

Шок у музичком свијету био је велики када је 10. јануара 2016. године речено: „Дејвид Боуви је мртав!" Британски музичар умро је од рака дијагностикованог 18 мјесеци раније. Мало људи је знало за то. Вијест је потпуно изненадила јавност: Само два дана раније, на свој 69. рођендан, Боуви је објавио свој 25. студијски албум "Blackstar".

За „Blackstar", седам мрачних пjесама, често се тврди да је био Боувијев музички опроштај од свијета. Али то негира његово окружење, поготово јер је Боуви у то време већ радио на слиједећем албуму.

Девид Боуви оставља иза себе јединствено дјело. Почетком 70-их узбуркао је музички свијет у блиставим костимима као "Ziggi Stardust". Убрзо након тога одбацио је овај алтер его и створио праву супротност Зигију - дендија у одијелу и са перфектно сређеном фризуром. 

Током деценија, Дејвид Роберт Џоунс увијек се изнова стварао, визуелно и музички.

Баш за његов рођендан 8. јануара, бенд Дјуран Дјуран објавио је верзију "Five years", једног од највећих Боувијевих хитова. На концерту уживо у ноћи између 8. И 9 јануара под називом „А Bowie Celebtarion: Just for One Day!" наступили су многи славни музичари.

Дејвид Боуви, који би 8. јануара 2021. напунио 74 године, остаје мистериозни музички геније, упркос свом великом медијском присуству.

„Видјети више и осјећати мање / рећи не, мислити да / ово је све што сам икада мислио / то је порука коју сам послао", пјева Боуви у „Не могу све да дам", посљедњој пјесми на посљедњем албуму. Очигледно да није морао све да открије: Дејвид Боуви живи у својој музици, пише Дојче веле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана