Музички фестивал АртЛинк од 25. јуна широм Србије

Танјуг
Foto: илустрација

БЕОГРАД - Јубиларно десето издање музичког фестивала "АртЛинк" биће отворено 25. јуна на Београдској тврђави на Калемегдану, концертом ансамбла "Јаношка" са фестивалским оркестром, најавила је умјетничка директорка манифестације Јованка Вишекруна Јанковић данас на сусрету са медијима у Резиденцији амбасадора Бразила у Београду.

Гост данашњег дружења у Београду био је истакнути бразилски пијаниста Пабло Роси, који је извео уживо неколико кратких музичких комада разних савремених композитора из Бразила.

Роси је присуствовао свечаном пријему поводом свог гостовања на 10. фестивалу "АртЛинк".

Такође, умјетник ће одржати соло концерт сутра вече у Руском дому са колегиницама из Србије, гдје је недавно већ гостовао.

Концерт класичне музике „Пабло Роси и пријатељи" ће бити одржан сутра у 18.30 часова у Великој сали Руског дома у Београду, као нека врста увода у 10. АртЛинк.

"Срећан сам што сам поново код вас у Београду, у Србији, земљи која је веома богата културом. Дивно је да смо се сви данас овде окупили, да заједно почнемо нову музичку причу. Понекад мање имамо времена за разговор и речи, зато је најбоље данас да вам свирам и то дела бразилских аутора савременика, као лепе комаде да са њима започнемо дан", изјавио је Роси и препустио се музицирању за клавиром.

Пијанисткиња Јованка Вишекруна Јанковић, уметнички директор АртЛинк фестивала најавила је и друге уметнике и програме за предстојеће, 10. издање.

Наступ Росија на овом фестивалу симболично ће обиљежити 200 година од независности Бразила.

Она се захвалила Моник Мерием, представници амбасаде Бразила у Београду јер је омогућила контакт са уметником Росијем да би дошао на фестивал и истакла да је пијаниста заволео нашу земљу и често долази у посљедње вријеме.

Главни умјетнички програм 10. АртЛинка биће реализован у Београду, али и на другим тврђавама по Србији - Голубац, Нови Сад, Пирот и у неколико градова региона, кроз серију концерата назива "Музика на тврђавама".

Београдски гост Пабло Роси имаће концерт са младим уметницима АртЛинк ансамбла "Камерата Балканика".

Роси ће одржати више наступа у региону у виду представљања дјела бразилских композитора на смотри која је прави празник музике на отвореном.

Један од њих, Жоао Гулијермо Рипер написао је специјалну нову композицију управо за сам фестивал АртЛинк за клавир и гудачки квинтет, што ће извести Роси.

На фестивалу ће гостовати први пут музичари из Египта и Марока, а публика ће гледати и умјетнике из Италије, Португала, Њемачке, Шпаније, Аустрије, Мађарске, Белгије, Данске, Израела.

Фестивал се одржава под слоганом "Уметници за природу", и сада је главни фокус - вода, тако да ће дирекција отворити нове просторе за уметничке промоције и садржаје који ће имати инспирацију везану за лепоту и значај воде.

Прошле године тема је била такође еколошки освешћена - рециклажа.

На представљању учесника, умјетничка директорка је издвојила је маратон челисте Токе Молдрупа из Данске, пијанистички концерти и дијалози Вашка Данташа из Португала, Дине Бенсаид из Марока, Адика Нојхауса из Израела, Мохамеда Шамса из Египта, који је скоро гостовао на Коларцу у Београду и по Србији на мини турнеји.

Такође, у плану је и специјални фестивалски музички театар.

Пијаниста Пабло Роси, виолинисткиња Дуња Каламир и пијанисткиња Јованка Вишекруна Јанковић извешће дела најпознатијих светских композитора - Сергеја Рахмањинова, Петра Иљича Чајковског, Сергеја Прокофјева, Вила Лобоса, Франца Листа, Антоњина Дворжака, Рихарда Вагнера и Хенрика Вијењавског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана