Музичар Дејан Гвозден за “Глас Српске” о личним плановима и раду са бендом “Кристали”: Пандемија кривац за соло албум

Бранислав Предојевић
Foto: Д. Ристић

Пандемија је у мени пробудила креативност и помогла ми је при одлуци да снимим соло албум првенац, тако што ме је дословно приморала да се изолујем у студију.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” Дејан Гвозден, пјевач и лидер састава “Кристали” једног од најзанимљивијих српских бендова у последње три деценије, додајући да синглови “Сведок јутра” и “У твојим очима”, јесу најава студијског соло пројекта, али да матични бенд и даље ради.

- Идеја за мој први соло албум, као што сам рекао, дошла је почетком пандемије из врло специфичних околности живота. У немогућности рада са бендом искористио сам време изолације да снимим песме у својим аранжманима, али “Кристали” су и даље ту, напокон смо кренули да свирамо концерте и враћамо се, надам се у нормалу - додаје Гвозден.

ГЛАС: Судећи по првим пјесмама звук је доста огољенији, наслоњен на фолк и американа утицаје?

ГВОЗДЕН: Тако је, песме су “мало мекше” и први пут сам у могућности да спроведем своје идеје без компромиса. Иако радим ауторски највећи део песама за бенд, “Кристали” су ипак група у правом смислу те речи и песме су аранжерски последица заједничког рада.

ГЛАС: Ко је све био укључен у стварање албума и колико је времена уопште иза његовог стварања у креативном смислу?

ГВОЗДЕН: Снимање песама је још у току, надам се да ћу га завршити у наредих месец-два. Имам помоћ талентованог другара Владислава Допуђе, који је музички поткован и врло битно - зна да свира клавир!

ГЛАС: Осим свирки, шта се дешава са “Кристалима”? Од посљедњег албума “Само блуз” прошло је доста времена, одустали сте као група од албумских форми или се прилагођавате времену сингл културе?

ГВОЗДЕН: “Кристали” су познати да снимају албуме у размаку од неколико година. Ми смо пре свега пријатељи и већ одрасли људи са превише обавеза према породици и преживљавању. Нама су “Кристали” одувек били “професионални хоби”, знам да то није добро, али да би остали истрајни у спровођењу наших идеја без компромиса према музичком тржишту одлучили смо да тако функционишемо. Ако ништа, то нам је дало на истрајности.

ГЛАС: Ко тренутно, осим наравно Вас, чини “Кристале” и да ли знате колико је људи укупно учествовало у раду и стварању музике групе?

ГВОЗДЕН: “Кристале” тренутно чине: Дејан Гвозден, Жељко Маркуш, Марко Орловић и Младен Радовановић. Имамо и дувачку секцију која нам се придружи на мало већим концертима. Пуно добрих музичара је прошло (а неки су се и вратили у бенд) током тридесетогодишње каријере и сви се и даље чују на неки начин у тим песмама.

ГЛАС: Ви сте издали албум, “Ребел Стар” је завршио нови албум, да ли се то златна генерација, како сте је једном у шали назвали, “Срб попа” враћа на сцену, посебно у контексту да постоји доста млађих бендова који вас наводе као узоре?

ГВОЗДЕН: Да, све нас носи љубав према музици и срећан сам што и даље одолевамо тешком времену у којем живимо. Морам да признам да сам се мало отуђио од праћења домаће сцене, али ми је јако драго што постоје млади људи који инсистирају на својој ауторској музици.

ГЛАС: Генерално колико ослушкујете нове ствари у свјетској рок и поп музици или сте више слушалачки окренути прошлости?

ГВОЗДЕН: Пратим ствари које ме интересују, да мало се остарило у међувремену, ипак трудим се да сазнам који су то данашњи трендови.

ГЛАС: Какви су даљи планови око албума и музике уопште, иако нажалост данас живимо у времену без планова?

ГВОЗДЕН: Постоје планови, али се тешко реализују. Оно што ме очекује је да предам материјал издавачкој кући и да напокон кренемо у промоцију албума.

Свемир

ГЛАС: Познати сте као велики љубитељ научне фантастике, али чини се да позитивни дио жанра све више постаје фиктивна утопија, док она мрачнија, дистопијска научна фантастике постаје наша реалност?

ГВОЗДЕН: Слажем се, тренутна перспектива није претерано оптимистична, али све су то дечије болести напретка. Мој сан је да сазремо као цивилизација и отиснемо се у бескрајни свемир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана