Мушкарац оптужен за убиство Тупака Шакура се појавио на суду

ГС
Foto: АП

Двејнс Дејвис, бивши вођа банде оптужен за убиство славног репера Тупака Шакура 1996. године, појавио се први пут на суду у Лас Вегасу.

Рочиште је заказано за 19. октобар. Подсјетимо, 60-годишњи Дејвис оптужен је по једној тачки за убиство смртоносним оружјем. Полиција каже да је испланирао пуцњаву у којој је убијен Тупак након што је његов нећак раније био укључен у тучњаву с Тупаком у коцкарници. Дејвис је ухапшен крајем септембра у близини своје куће у Лас Вегасу.

Тупакова сестра: Ово је кључни тренутак

Грег Кадинг, пензионисани полицијски детектив из Лос Анђелеса који је провео године истражујући Тупаково убиство, рекао је да није изненађен хапшењем Дејвиса. Сви други изравни осумњиченици или судионици су мртви, казао је Кадинг. Тупакова сестра Секјива Шакур описала је оптужницу као побједу.

- Ово је без сумње кључни тренутак. Важно ми је да свијет, држава, правосудни систем и наш народ признају тежину смрти мог брата, сина моје мајке, сина мог оца - рекла је.

На конференцији за новинаре полицијски службеник Џејсон Џохансон рекао је да се упорност полиције у истрази на крају исплатила прије него што је објаснио што је довело до открића.

Како је Дејвис откривен?

Наиме, Орландо Андерсон, осумњичеников покојни нећак, и Тупак учествовали у тучњави у коцкарници мало прије него што је репер убијен 7. септембра 1996. Умро је у болници неколико дана касније. Џохансон је новинарима показао снимке хотелских безбједносних камера на којима се види како је Андерсон претучен. Рекао је да је то на крају довело до осветничког пуцања на Тупака док је чекао у свом аутомобилу на црвеном свјетлу.

Полиција каже како је врло брзо постало очито да се ради о злочину везаном уз банду, а случај је више пута истраживан. Но тек 2018., када су у јавност изашле нове информације, случај је поновно заживио. Полиција је такође споменула Дејвисово властито признање медијским кућама да је био у возилу из којег је пуцано. На истој конференцији за новинаре шериф Кевин Мекмахил рекао је да је Тупакова породица 27 година чекала правду.

- Било је много људи који нису вјеровали да је убиство Тупака Шакура важно за ову полицијску управу. Овдје сам да вам кажем - то једноставно није било тако. Наш циљ у полицији увијек је био да пронађемо оне који су одговорни за Тупаково насилно убиство - додао је шериф.

Дејвис је отприје познат истражитељима јер је раније признао да је био у Кадилаку из којег је пуцано на Тупака. Себе је описивао као једног од посљедњих свједока пуцњаве. Хапшење је обављено два мјесеца након што је полиција из Лас Вегаса претресла дом његове супруге у сусједном Хендерсону, а тражила је предмете који се тичу Тупакова убиства.

Полиција је објавила како је тада узела више компјутера, мобитела, хард дискове, часопис Vibe с Тупаком на насловници, неколико метака, фотографије и Дејвисове мемоаре под називом Цомптон Стреет Легенд.

Тупак је убијен прије 27 година

Подсјетимо, Тупак је убијен 7. септембра 1996. године. Био је у БМW-у који је возио оснивач Death Row Recordsa Marion "Suge" Најт. Док су чекали на семафору, покрај њих се зауставио бијели Кадилак и почела је пуцњава у којој је Тупац више пута погођен. Преминуо је седам дана касније.

Шакуров четврти албум All Eyez On Me у том је тренутку био на врху љествице те је продано око пет милиона његових примјерака. У вријеме убиства био је у свађи с музичким ривалом Бигијем Смолсом, познатим као Notorious B.I.G, који је смртно страдао у марту 1997. Дејвис је задња жива особа која је била у возилу из којег је пуцано на Тупака, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана