“Мулен руж” прије 130 година отворио врата

Agencije
“Мулен руж” прије 130 година отворио врата

“Мулен руж”, кабаре у срцу Париза, познат по кан-кан плесачицама и костимима од нојевог перја, у недјељу ће обиљежити 130 година откако је први пут отворио врата посјетиоцима.

Кич, шљокице, перје, плесне тачке, разиграна музика, само су дио онога што “Мулен руж” већ деценијама нуди Французима.

Главна тачка репертоара “Мулен ружа” данас је “Фери шоу”, у којем учествује 60 извођача из 14 земаља свијета.

Иза кулиса, међутим, одвија се сасвим другачија кореографија коју не може да види 600.000 гостију који сваке године посматрају представу, испијајући скоро четврт милиона боца шампањца.

То је софистицирана машинерија промјене костима и сценографије неопходна за одвијање представе.

- Читав тим, укључујући плесаче, помоћнике и техничаре, мора да буде веома организован. Због мале грешке или кашњења можете да пропустите излазак на сцену. Морате увијек да будете у право вријеме на правом мјесту – рекла је плесачица Клодин ван дер Берг из Ирске која у “Мулен ружу” наступа већ седам година.

Свако извођење претпоставља да плесачи носе чак хиљаду костима, од којих је сваки сашивен у кројачницама које деценијама раде за “Мулен руж”.

Сваки плесач током представе промијени 10 до 15 костима, за шта имају по 90 секунди.

Представе у “Мулен ружу” наставак су традиције започете отварањем кабареа 6. октобра 1889. године када су се жене, које су преко дана зарађивале перући веш, ноћу претварале у плесачице.

У “Мулен ружу” су у то вријеме играле плесачице са необичним умјетничким именима, као што су Нини Ноге у Ваздуху, Златна Рајон и Скакавац.

Данас на сцени блистају Олга, Јасмин, Клодин или Есмералда.

Критичари сматрају да поједини аспекти представа у “Мулен ружу”, поготово то што плесачице наступају у топлесу или у провидним костимима, представљају сексистичко схватање жене као објекта, што је у супротности са модерним токовима.

“Мулен руж” се налази на Монмартру, чувеном боемском дијелу Париза, а на крову има велику имитацију црвене вјетрењаче, што је и име кабареа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана