Може ли Смит изгубити свог првог Оскара?

ГС
Foto: Танјуг/АП

Синоћњи инцидент на 94. церемонији додјеле Оскара нешто је о чему ће се још дуго причати, а иако је Вил Смит упутио јавно извињење Академији након што је добио свог првог Оскара, многи се питају да ли ће глумац морати предати своју награду.

Реакције на синоћњи инцидент углавном су подијељене, а многи се слажу како је Вил Смит "пренаглио" са својим поступком када се, након непримјерене шале на рачун косе његове супруге, попео на позорницу и ошамарио комичара Криса Рока.
Смит који је, недуго затим, добио свог првог Оскара у категорији за најбољег глумца, стао је пред публику и сломивши се, са сузама у очима упутио јавно извињење након инцидента. Ипак, познато је како Академија филмске умјетности и науке има строге смјернице у свом кодексу понашања те да је упитно хоће ли ово признање остати у његовим рукама.

За сада, огласили су се сљедећом објавом на свом званичном Твитер налогу.

"Академија не одобрава насиље било каквог облика. Вечерас нам је драго да славимо наше 94. добитнике Оскара, који заслужују овај тренутак признања својих колега и љубитеља филма широм свијета", стоји у истој.

На питање шта би могло бити сљедеће, одговор би се могао крити у познатом кодексу понашања Академије објављеном 2017. након скандала с недоличним сексуалним понашањем који је захватио индустрију. У истом нагласак је на важности о "одржавању вриједности" попут његовања људског достојанства, подржавајуће околине и inclusion supportive environmenst

"У академији нема мјеста за људе који злоупотребљавају свој статус, моћ или утицај на начин који крши признате стандарде пристојности. Академија се категорички противи било каквом облику злостављања, узнемиравања или дискриминације на основу пола, сексуалне оријентације, расе, етничке припадности, инвалидитета, старости, вјере или националности. Управни одбор вјерује да су ови стандарди кључни за мисију Академије и одражавају наше вриједности", рекла је тада извршна директорица Академије Даун Хадсон.

Такође, истакла је на важност коју Академија придаје подржавајући вриједности поштовања људског достојанства, инклузије и подршке.

С друге стране, Рок је одбио поднијети пријаву против Смита, што је саопштила Полицијска управа Лос Анђелеса, но напоменувши како је опција да се комичар предомисли остала отворена.

"Истражни субјекти ЛАПД-а су свјесни инцидента између двије особе током церемоније додјеле Оскара. У инциденту је једна особа ошамарила другу. Особа која је укључена одбила је да поднесе полицијски извјештај. Ако укључена страна жели полицијски извјештај касније, ЛАПД ће бити на располагању да заврши истражни извјештај", истакли су раније.

Свој коментар дао је и високопозиционирани холивудски извор за Њујорк пост.

"Мислим да Смит не би желио вратити свог Оскара, но видјећемо шта ће се даље догодити. Оно је у суштини био напад. Сви у просторији били су шокирани. Било је тако непријатно", изјавио је за споменути медиј, а преноси Кликс. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана