Мирсад Пуриватра: Све спремно за СФФ, више од 250 филмова из 60 земаља

Анадолија
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - У току су завршне припреме за 27. Сарајево Филм Фестивал (СФФ), који почиње сутра и трајаће до 20. августа.

Током Фестивала биће приказано више од 250 филмова скоро 60 земаља.

Очекује се и велики број гостију из Босне и Херцеговине, регије, Европе и свијета.

"Мислим да можемо бити врло задовољни оним што смо урадили ове године. Ова година је била само наставак онога што се дешавало у читавом свијету, суочени смо са глобалном пандемијом. Припремали смо се за издање које би требало да буде са гостима, са публиком, и захваљујући епидемиолошкој ситуацији, данас смо у прилици да потврдимо званично да Фестивал почиње са званичним пројекцијама на којим ће присуствовати и наши гости и публика. И то је најљепша вијест. Већина Фестивала ће бити реализована на тај начин, док ће један дио ипак бити онлине, јер смо сматрали да је преризично да имамо више од 1.500 гостију", казао је Мирсад Пуриватра, директор  СФФ.

Сматра да су на тај начин створили атмосферу у којој очекују да ће црвени тепих и бројне друге дворане и љетна кина бити у функцији, да се публика враћа у кина, што им је био главни циљ, и да то јединствено искуство гледања филма заједно, у атмосфери у којој се сви заједно или смију или тугују, врате у Сарајево.

"Очекујемо да ће свјетска премијера филма Даниса Тановића, којег смо радили у копродукцији са ТРТ-ом, заиста бити најбоље отворење Сарајево Филм Фестивала. Треба напоменути да смо 2019. године имали, по мишљењу готово свих гостију, па и публике, најбоље издање икада са фантастичним свјетским гостима, врло квалитетним програмом, рекордним бројем, преко 100.000 посјетилаца, и жеља нам је да се вратимо на тај ниво. Мислим да ће ове године ипак бити нешто мање гостију, да ће бити готово исти број филмова. То нам је добра вијест, и да ће бити организовано на више локација", истакао је Пуриватра.

Филмови долазе из 60-ак земаља, сигурно ће их ,бити највише из БиХ, али Пуриватра је казао да су посљедњих пар година, па тако и ове, на СФФ-у присутни и квалитетни филмови с Косова.

"То је оно што нас радује, једна нова млада генерација која отворено говори о свим темама, о животу на Косову и ван Косова. Сретни смо са свима који су одлучили да и поред пандемије и врло стриктних правила за путовања, долазе у Сарајево. Планирали смо да ове године имамо између 400 и 500 гостију. Ми смо већ прешли број 900, што значи да надмашује сва наша очекивања јер су људи спремни да дођу, да се тестирају, вакцинишу. Укупно ће бити око 1.000 акредитованих гостију, око 200 из БиХ, дакле, око 700 људи долази из Европе и свијета што је два пута више него што смо планирали", нагласио је Пуриватра.

Подсјетио је и на ограничења која су тренутно на снази у циљу спречавања ширења коронавируса. Сматра да ће атмосфера у граду, присуство публике у дворанама, разговори са гостима бити оно што ће вратити атмосферу Фестивалу.

"Позитивна атмосфера коју осјетимо свуда око нас, од хотела, ресторана, бројних туриста који долазе, наговјештава да ћемо имати атмосферу која је била и прије пандемије. Дивне вијести у посљедња два-три дана долазе из свих хотелских кућа које су у центру, поготово у Старом Граду, да су хотелски капацитети током Фестивала попуњени, да је интерес заиста велики, да се полако то сели према доњем дијелу града. Очекујемо бројне туристе. Фестивал наставља тамо гдје је стао 2019. године, приказат ћемо преко 250 филмова, то се односи и на кратке и на дуге филмове, различитих жанрова, из готово 60 земаља", нагласио је Пуриватра.

Како је казао, сретни су да ове године као почасног госта имају аутора уз којег су генерације одрастале, а то је Wим Wендерс. "Долази нам Мицхел Францо, мексички култни режисер.

Он ће бити добитник 'Срца Сарајева'.

Долази велики број професионалаца из регије, најбољи глумци и глумице.

Ове године имамо и турских филмова, али не на нивоу како је то било претходних година.

У документарном програму ће бити филм 'Лез-Анфант Терибл', а у Фокусу ћемо имати филм 'Опрост". И то је оно што нас радује, да Турска остаје представљена током СФФ-а", истакао је Пуриватра.

Имају најављен и значајан број филмских професионалаца из Турске.

"Немојте искључити и могућност да се током Фестивала појави неко кога још нисмо најавили", казао је Пуриватра кроз осмијех.

Мишљења је да је Сарајево Филм Фестивал бренд који проноси и љепоту и углед Сарајева и да је ово нада за повратак "нормалног" живота.

"Мислим да улазимо у једну лијепу фазу у којој више неће бити локдауна, изолације, него да је ово почетак 'нормалног' живота. Сви смо пожељели умјетности, културе, филма и то је оно што Филм Фестивал ове године доноси на велика врата", рекао је Пуриватра.

Дотакао се и сарадње са Турском радио-телевизијом (ТРТ).

"У протеклих скоро десетак година имали фантастичну сарадњу са ТРТ-ом. То је конструктивна сарадња која се огледа у промоцији филма, у заједничким пројектима и у међусобној размјени информација, а све с циљем да побољшамо квалитет продукције како у Турској тако и БиХ", оцијенио је Пуриватра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана