Мила Јововић данас пуни 46 година, а њен пут до славе је имао своју цијену

Б92
Foto: Profimedia

Америчка глумица и модел, украјинског поријекла Мила Јововић данас слави свој 46. рођендан.

Појавила се у више од 40 филмова, била је модел за дизајнерске куће "Шанел" и "Диор", а само њено богатство процијењено је на 35 милиона фунти. Уколико би рачуница обухватила и богатство њеног мужа, сценаристу и директора Пола WС Андерсона, онда би се њихова заједничка вриједност удвостручила.

Атрактиван и неспецифичан изглед за америчко подручје ове глумице деценијама је окупирао гладне очи јавности, али њен успјех и слава су имале цијену.

У једном интервјуу за стране медије, Мила је говорила о зависности од наркотика, али и о искуству са тадашњом "холивудском господом" на почетку своје каријере.

Како је све почело?

Мила Јовоић рођена је у Кијеву, Украјини, али су њени родитељи (Богдан и Галина) и она емигрилила у Лондон, па у Калифорнију, да би се коначно, када је Мила имала само пет година, преселили у Лос Анђелес. У немогућности да њена мајка Галина пронађе посао у глумачком свијету, често је радила као чистачица, а након развода од Богдана, који је био српски доктор, морала је сву наду да уложи у Милину "натприродну" љепоту, те је глумица почела веома рано да зарађује.

Са само 12 година Мила је постала препознатљиво лице у свијету моделинга. Сљедеће године, кад је напунила 13, добила је и своју прву улогу у филму: "The Night Train to Kathmandu", али се њеним дебитантским филмом сматра еротични трилер: "Two Moon Junction" из 1988.године.

Већ са 15 година финансијски је издржавала своју породицу, али како су се слике њене необичне љепоте шириле светом филмске индустрије, тако су и понуде за филмове постајале озбиљније.

Једна од њених значајнијих улога је била у филму "Return to the Blue Lagoon" из 1991. године, који ју је лансирао у филмске воде, те је повећао њену зараду на милион фунти - али уз одређену моралну цијену.

У споменутом филму, од Миле се захтевало да уради своју прву малољетничку сцену секса.

Са 16 година удала се за колегу глумца Шона Андруса, који је тада имао 21 годину. Међутим, брак је након два мјесеца био поништен од Милине мајке. Мила се опет удала у 21. години за тада 38-годишњег Лука Бесона (режисера њеног првог акционог филма "Пети елемент", али су се развели након двије године.

Специфична по својој необичној љепоти и поријеклу, често је трпјела вршњачко насиље, али и вербално на аудицијама за филмске улоге. Како каже, сјећања на тај период и нису срећна, јер су јој често колегинице добацивале да је бирају само због њене љепоте.

"Била сам тако млада, осјећала сам се несигурно. Цијела моја ситуација је била тешка, посебно што су ме њихове речи учиниле да се осећам безвриједно", каже Мила, додајући да су почеци били доста трауматични за њу.

Вршњачко насиље, осећај безвриједне и испразне личности, али и притисак на глумачку каријеру учиниле су да прелијепа глумица "дигне руке" од свега, чак и од себе саме. Мила је упала у лоше друштво, почела је да краде, а како једна лоша ствар води ка другој, тако је и убрзо почела да користи наркотике.

"Сјећам се, дошла сам до једне тачке у својим бунтовним тинејџерским годинама када је постало озбиљно", присјећа се Мила.

"Толико смо се једно вече предозирали да сам мислила да ћу да умрем. И то мало свијести што ми је остало, сјећам се да сам се молила: 'Господе, ако ми дозволиш да се пробудим сутра, обећавам да ово више никад нећу поновити'. Замишљала сам своју мајку како се убија због мене и како ми живот, заиста, пролази у празно".

Када је дотакла дно, прича глумица, и када је упркос томе остала жива, одлучила је да престане да се дрогира. Међутим, једна добра одлука да свој живот не обезвриједи сопственим изборима није утицала на предстојећу животну ситуацију која ју је често прогањала.

С обзиром на њежне године у којима је започињала своју моделинг, али и глумачку каријеру, мрачни тренуци холивудског свијета полако су се шуњали иза њених леђа, те је често добијала понуде од старије и искусније господе.

На питање новинара да ли их је прихватала, Мила је одговорила:

"Да ли ми се удварала холивудска господа - јесте, да ли сам излазила са њима - јесам, повремено, али да ли се осјећам као жртва - не", отворено је испричала глумица, додајући да ово искуство никад није утицало на њену психу.

"Увијек сам била сигурна у своју сексуалност и увијек сам била јака. Нико ме није тукао или приморавао да радим то. Подржавам све жене у њиховој борби које су биле присиљене на ове ствари. Али осјећам да моја животна прича није дио њихове борбе. Можда зато што сам Европљанка".

Нашла је неког ко ју је променио

Глумица Мила Јововић је у браку са Полом Андерсоном и чини се да су у срећном браку, јер, како је рекла за стране медије, он ју је промијенио. "Чини ме много срећном. Он је мој узор - он је памет, миран, а и мене смирује. То је оно што волим код њега".

Брак, муж и њихово троје деце је више чине испуњеном него њена филмска и моделинг каријера.

"Кад дођеш у неке године, схватиш да је то све што ти треба у животу, јер се ми међусобно допуњујемо", закључила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана