Марко Шелић Марчело избацио албум “Нојева варка”: Борба против ужаса равнодушности

Бранислав Предојевић
Марко Шелић Марчело избацио албум “Нојева варка”: Борба против ужаса равнодушности

БЕОГРАД - Након пет одлично примљених синглова српски репер Марко Шелић Марчело коначно је избацио дугочекани шести албум у каријери “Нојева варка”.

Ново издање у каријери овог свестраног умјетника изашло је у моменту када његов посљедњи сингл “ЈБГ” прати спектакуларна реакција публике, уз импресивних 800.000 прегледа на “Јутјубу” за четири дана од објављивања.

Шести студијски албум представља његов најконцептуалнији рад до сада, којем је пришао студиозно, као једном од својих књижевних дјела уз помоћ 20 сарадника. Свој дневник равнодушности приповиједа кроз 16 повезаних пјесама, које функционишу као поглавља романа у стиху. Полазна тачка је потпуни опозив себе, у пјесми “Удахни”, првом синглу који отвара албум.

 - У околностима какве су овде и сад дође ти некад да дигнеш руке од сваке врсте борбе и вере, да, као већина, више не гледаш, не слушаш, не говориш јавно те да лепо емигрираш у самог себе и тамо сачекаш да потоп (музички, друштвени, морални) прође. Ако прође. Само, може ли се равнодушност навежбати или ти баш и нема помоћи ако једноставно ниси флегма? Ово је прича о томе. О губљењу и поновном налажењу себе, и лично и стваралачки. О томе да борба вреди чак и онда кад изгледа узалудно. Зашто? Зато што овде расту нека нова деца и немамо права да им оставимо ужас - каже Марчело о самом концепту албума.

Марчело овом хип-хоп опером остаје досљедан самом себи и уз помоћ своје пратеће екипе у саставу: Раид, Шљука, Невена Глибетић Ненси, Драма, Крумес, Фабрџ, Маџ и Министар Лингвиста, брутално сецира цјелокупан друштвени и политички тренутак, уз можда најзахтјевнију музичку слику у каријери.

- Неке од наших најзапаженијих песама биле су заправо приче у стиху, понекад на граници са правом радио-драмом. Логичан следећи изазов био је изрежирати тим приступом читав албум, направити од њега једну причу. И све то запаковати у музику која се на све стране излива из корита било ког жанра, мењајући се у складу с оним што текст од ње тражи - истиче Марко о музичком штимунгу албума.

Иако ће бити означен као хип-хоп, албум “Нојева варка” далеко је комплекснији по питању звука те обухвата тонове од електронике преко призвука џеза и соула па све до севдалинке, укључујући и једну пјесму која је комплетно креирана само од вокала. Богатству креативне енергије чланова бенда допринијели су сјајни гости из земље и регије: Вукашин Марковић, Индиго, Сикпрајм, Владимир Лалић, Александар Цупара, Никола Ђуричко, Бранислав Трифуновић, Вања Ненадић, ди-џеј Мрки, Иван Радивојевић, глумци из представе “Бура” те дјевојчица Луна Стефановић, најмлађа гошћа.

Истина

Раде Склопић Раид, Марчелов стални сарадник и један од најтраженијих ДЈ музичара и продуцената у региону, каже да је овај пут сигнал појачан до максимума

- Живимо у времену селективне глувоће, људи слабо хватају фреквенцију на којој се креће истина. Марчело је кроз своје текстове појачао сигнал истине до мјере да равнодушност не може мирно да спава па преостаје само да се придружи журци или да зовете полицију - рекао је Склопић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана