Магични и мистични звуци музике сјевера долазе у Београд

Миланка Митрић
Магични и мистични звуци музике сјевера долазе у Београд

Београд - Мотиви нордијских митова, древних руна, мистичне музике и снажних емоција, укомбиновани са дивним гласом Еинара Селвика, само су дио магије сјевера коју својом музиком ствара норвешки састав “Wardruna”.

Дио дивоте коју ствара овај амбијентални сјеверњачки дарк фолк бенд моћи ће да осјети и публика у Србији.

“Wardruna” ће наступити у Центру “Сава” у Београду 7. маја сљедеће године, први пут.

Специфичан звук који стварају испуњен је традиционалним инструментима као што су морахарфа, лур, козји рог, удараљке, усна харфа (дромбуља), бубњеви, лире, али и мање традиционалним инструментима који стварају звуке камења, дрвећа и воде.

- Творац групе која постоји од 2002. године је мултиинструменталиста Еинар Селвик, а пресудна је била његова велика жеља да да нови глас старој мудрости и традицији Скандинавије. Користећи античке нордијске инструменте и поетске структуре на савремени начин, “Wardruna” спаја научно са поп-културним и долази до публике широм свијета без жанровских ограничења - назначено је у најави концерта у Београду.

Бенд је до сада објавио четири албума. Прва три чине “Runaqod” трилогију - “Runaqod – Gap Var Ginnuga” (2009), а затим  “Runaqod - Yggdrasil” (2013) и “Runaqod - Ragnarok “ (2016). Основа музике на ова три албума су руне и текстови сјевера тумачени на другачији и јединствен начин. Посљедњи албум “Sklad” објављен је прошле године .

- “Sklad” је снимљен уживо у студију, с намјером да ухвати живу и неизмијењену енергију извођења уживо, умјесто да се створи углађен израз без мане. Намјера му је да пружи глас древним занатима, који су некад лежали у срцу усмене нордијске традиције и прикаже их у облику у којем су их створиле руке данашњих бардова - нагласио је Селвик о овом албуму, који се осврће на скандинавске приповједаче и пјеснике, те на традицију њиховог стваралаштва. Албум чине и другачије верзије њихових познатих пјесама - “Fehu”, “Helvegen” и “Voluspa”.

Тренутни чланови бенда, поред Селвика, јесу Линди Феј-Хела, Арне Сандвол, ХЦ Далгард, Еилиф Гундерсен и Џон Стенерсен.

“Викинзи”

Неколико пјесама “Wardrune” биле су дио музике за популарну серију “Викинзи”. Међу њима су: “Løyndomsriss”, “Laukr”, “`r var alda”, “Бјаркан”, “Dagr”, “Helvagen”, “Solringen” и друге. Еинар Селвик је чак глумио у неколико епизода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана