Луксузно винилно реиздање “Раздора” култног албума “Мајки”: Звук распада и класик деведесетих

Бранислав Предојевић
Луксузно винилно реиздање “Раздора” култног албума “Мајки”: Звук распада и класик деведесетих

БАЊАЛУКА - Један од кључних албума регионалног рока деведесетих и по многима најбољи албум хрватске групе “Мајке”, чувени “Раздор”, након тридесет година добио је своје винилно реиздање.

Основане 1984. године у Винковцима “Мајке” су до првог албума, објављеног крајем 1990. године и симболично названог “Разум и безумље”, прошле турбулентан пут препун успона и падова те су од малог бенда из провинције постали највећа гаражна рок атракција на овим просторима. У љето 1991. године бенд је престао са радом да би Горан Баре и Жељко Микулић Корозија, чланови оригиналне поставе, неколико мјесеци касније ипак схватили да без музике не могу. Бенд је поново почео са радом, овај пут у подмлађеном издању, са Зораном Чалићем на гитари и Јуром Нижићем на басу и све до данас, уз повремене турбуленције, као и на почетку, Горан Баре и “Мајке” су један од најзначајнијих рок бендова у региону.

Оригинални “Раздор” настао је у кратком периоду почетком 1992. године када су “Мајке” у ратном окружењу направиле албум без празног хода са неким од најбољих пјесама у каријери. На њиховој концертној листи и данас можете редовно чути “Крварим од досаде”, “Мршави пас”, “Буди поносан”, “Фантастична ватра”, “Без памети”… Албум који је свједочио о времену личног хаоса и мрачним деведесетим, дао је неке од најбољих Баретових стихова, али и једнако упечатљиве рифове иза којих је стајао тада још тинејџер Зоран Чалић.

Учестали концерти у Словенији помогли су новим “Мајкама” да се релативно брзо пред тамошњом публиком избрусе, а потом са продуцентом Деникеном и сниме материјал који и тридесет година касније не оставља равнодушним својом мјешавином панка, блуза, гаражног рока и психоделије те непоновљивим Баретовим пјевањем, у најбољој традицији Џима Морисона, Игија Попа и осталих великана уз које је одрастао. Богато опремљена књижица, која прати реиздање “Раздора”, доноси текстове тадашњег издавача и менаџера бенда Александра Драгаша, словенског концертног промотора и новинара Игора Башина те Дениса Мујаџића Деникена, који је снимао албум. По први пут на једном мјесту о “Раздору” и његовом настанку говоре Баре, Зоки, Јурица и Корозија. Књижица садржи и ексклузивне необјављене фотографије Дарка Бандића, Нине Шолића и Марија Гробенског те постере “Мајки” које је илустровао пулски умјетник Надан Ројнић. “Раздор” долази и са даунлоуд картицом за преузимање, МП3 верзије пјесама које је ремастерирао Горан Мартинац.

За ликовно обликовање дизајна реиздања, као и ретуширање оригиналног омота заслужан је Дарко Кујунџић.

Гранџ

Познати рок новинар и издавач Александар Драгаш, који је једно вријеме био и менаџер “Мајки”, написао је у пропратном тексту да је ово био аутентични одговор на Сијетл звук.

- Албум “Раздор” је за мој укус или према мом схватању један од потенцијално кључних гранж рок албума, само што о томе свијет нема појма, а по много чему је упоредив са кључним албумима “Саундгардена” и “Нирване”, јер су нека слична енергија, прљав звук и бујица емоција произашли из досаде и безнађа, надања и стремљења, пакла и раја, поноса и пркоса, патње, страха и слободе - написао је Драгаш

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана