Легендарни Вили Нелсон објавио 72. студијски албум “А Beaytiful Time”: Црвенокоси одметник поново јаше

Бранислав Предојевић
Легендарни Вили Нелсон објавио 72. студијски албум “А Beaytiful Time”: Црвенокоси одметник поново јаше

ОСТИН - Легендарни тексашки музичар Вили Нелсон објавио на свој 89. рођендан нови студијски албум “А Beaytiful Time”, што је његов 72. соло студијски албум, а и његово 146. издање у каријери.

Жива икона кантри музике и један од посљедњих живих великана тзв. одметничког кантрија из 70-их година прошлог вијека, нови је пројекат најавио синглом “I'll Love Yoz Till the Day I Die”, који су написали Родни Кроуел и Крис Стејплетон.

Издање има 14 нумера, а међу њима се налази пет нових пјесама са потписом Нелсона и његовог дугодишњег сарадника продуцента Бадија Кенона, те обраде пјесме “Tower Of Song”, Леонарда Коена и верзије нумере “With a Little Help From My Friends” славних “Битлса”.

Уз групу студијских музичара Вилија прати његов дугогодишњи свирач на хармоници Мики Рафаел, док је већину пјесама одсвирао на својој акустичној гитари, коју је назвао Тригер, у част коња којег је јахао телевизијски и филмски каубој Рој Роџерс.

Кенон који годинама пише и продуцира Вилијеве албуме, каже да без обзира на мрачне наслове неких пјесама, ово није тужан албум.

- Ово није тужан албум само је мало тих, јер је такав био Вили када смо га снимили. И то је мој посао, ухватити Вилија и расположењу у којем је писао или отпјевао пјесме - рекао је Кенон.

Прве критике новог албума редом су одличне, уз одличну просјечну вриједност од 84 одсто позитивних утисака на сајту “Метакритик”, што је очекивано, јер је у питању музичар који је написао и отпјевао неке од највећих пјесама у историји кантри музике и који, као што то неко лијепо рече, није снимио дует само са папом.

Музичар који је на неки чудан начин успио да истовремено буде и револуционар који се не устручава опробати у било којој “забрањеној области” за ову врсте музике и да, са друге стране остане традиционалиста који никад није изневјерио постулате сопствене традиције. 

Нелсон је током 60 година на сцени постао музичка величина коју као узора наводе аутори свих врста музике од хероја психоделије преко кантрија, рок пионира, лучоноша новог кантрија, панк бунтовника, инди музичара, фолк трубадура до поп звијезда попут Тејлор Свифт или Кери Андервуд.

Ново издање насљедник је албума обрада Френка Синатре “That's Life” и заједничког албума са синовима “The Willie Nelson Family”, који су објављени прошле године, како би прикупио новац за мигранте на фармама. Такође је прошле године обрадио хит Дејвида Боувија и групе Квин” “Under Pressure” са пјевачицом Карен О. као самостални сингл.

Лик и дјело

Током каријере Нелсон је сарађивао са највећим именима кантри музике, као што су Џони Кеш, Мерл Хагард, Вајлон Џенмингс, Крис Кристоферсон, Бони Рајт и др. Осим као вокал и композитор Вили је познат и као глумац, јер је остварио 30-так филмских улога, а током каријере издао је и четири књиге. Годинама је активан у заговарању легализације канабиса и кориштења биодизела, а био је познат и по проблемима са алкохолом и америчким порезницима. Женио се четири пута и има седморо дјеце. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана