Легендарна касета “Мајке” добила винилно реиздање “Мајке заувијек”: Повратак у гаражу

Бранислав Предојевић
Легендарна касета “Мајке” добила винилно реиздање “Мајке заувијек”: Повратак у гаражу

КОПРИВНИЦА - Култна издавачка кућа “Шарени дућан” објавила је на винилу албум “Мајке заувијек”, репринт легендарне “нулте” касете “Мајки”, коју је 1988. године за издавачку етикету “Слушај најгласније”, објавио пионир регионалног независног издаваштва Зденко Фрањић.

Овај винилни документ почетака једне од најважнијих група на домаћој рокенрол сцени садржи укупно 14 пјесама и уз недавно објављено винилно реиздање компилације “Greatest Hits Collection”, нуди одличан винилни увид у комплетну каријеру састава из Винковаца.

Фронтмен “Мајки” Горан Баре каже да је за њега винил права умјетност.

- Драго ми је што су ми албуми изашли на винилу јер га обожавам. Људи се све више враћају винилу зато што је то једноставно најбољи медиј на којем се може слушати музика. Надам се да ће остати дуго међу нама, јер кад узмеш плочу, то ти је као да си прочитао књигу, све остало је јадно. Није то само плоча као таква, него су ту и омоти као једна велика цјелина што окупља неколико праваца умјетности: сликарство, дизајн и звук - рекао је Горан Баре.

Занимљив је податак да је данашњи издавач “Greatest Hits Collection” Желимир Бабогредац из “Croatia Records” уједно и човјек који је средином осамдесетих пружио прилику “Мајкама” да у његовом студију “Рококо”, крај Винковаца направи своје прве професионалне снимке, који су потом завршили на Фрањићевој касети, која је постала култ код публике. У дивљем, звучном налету оригиналне поставе групе у којој су уз Горана Барета били гитариста Ивица Дуспара, басиста Недјељко Ивковић - Килмистер, бубњар Жељко Микулић - Корозија и гитариста Марин Покровац на тадашњу југословенску сцену донио је сирови гаражни рок звук, а “Мајке” уз “Партибрејкерсе” претворио вјероватно у најутицајнији домаћи бенд.

Године 1989. њихови снимци појављују се и на легендарној компилацији “Бомбардовање Њујорка”, а током 1990. године за издавачку кућу “Search & Destroy”, излази њихов први званични албум “Разум и безумље”, којим је почела њихова каријера, а која уз неколико прекида траје и до данас.

Ово издање “Шарени дућан”(који ове године слави 20 година рада), распродао је у рекордном року па је већ доштампао нови тираж, настављајући сјајну серију винилних реиздања култних албума регионалног рока попут албума “Нестварне ствари” новосадске “Луне” , “Warszawa” групе “Електрични оргазам”, живог албума “ Уље је на води” састава “Хаустор”.

Издавач

Осим што је објавио ове прве професионалне снимке “Мајки”, легендарни Зденко Фрањић на својој издавачкој етикети “Слушај најгласније” задужио је будућу рок-сцену као мало ко у региону. Његова етикета која и данас постоји и објављује нове извођаче била је одскочна даска за бројне извођаче попут Сатана Панонског, “Бамби Молестерса”, Којота, “Горибора”, Дамира Авдића, М.О.Р.Т. и многих данас познатих бендова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана