Куриџа: Желимо да " ША фест " буде наш "Егзит"

Srna
Куриџа: Желимо да " ША фест " буде наш "Егзит"

ПРИЈЕДОР - Покретачима "ША феста" крајњи циљ је да овај фестивал буде за Приједор оно што је "Егзит" за Нови Сад, рекла је портпарол приједорског Удружења "ША фест" Наташа Куриџа.

"Не претендујући да се доводимо у исту раван са новосадским фестивалом, поређење се да направити у смислу да све оно позитивно што је жЕгзитж донио своме граду, већ сада, након само прва два 'ША феста', можемо препознати и у Приједору", рекла је Куриџа Срни.

Према њеним ријечима, жеља иницијатора и организатора јесте да се временом повећава број људи у свијету којима ће прва асоцијација за Приједор бити управо овај фестивал и да "ША фест", као нешто ново и позитивно, буде на првом мјесту свега по чему је овај град глобално препознатљив.

"За успјешан фестивалски туризам битна су три елемента: квалитетан програм, добра локација и сусретљивост заједнице, укључујући локално становништво и јавни и привредни сектор. Нашу публику и туристе привлаче вишедневни садржаји, приступачне цијене, атрактиван програм и природа", навела је Куриџа.

"ША фест" је вишедневни мултидисциплинарни фестивал који је лани, већ у другој години одржавања, постао трећи музички фестивал у Републици Српској и четврти у БиХ. Ове године ће бити одржан 31. јула и 1. августа. Покренут је као меморијални фестивал посвећен младом умјетнику, композитору, академском сликару и фронтмену групе "Тату" (Tattoo) Далибору Поповићу Микши.

Према њеним ријечима, корист локалне заједнице од фестивалског туризма је вишеструка будући да обезбјеђује зараду смјештајним капацитетима, угоститељима и локалним произвођачима домаћих производа, док је бенефит за друштво у цјелини задовољство грађана, активизам младих, жеља да буду дио фестивала, а што их чини посебним, те кохезија и синергија свих јавних установа.

"Прве године у обје фестивалске вечери имали смо око 2.000 посјетилаца, док је већ лани тај број удвостручен. Прошле године смо увели и дводневну 'ША улицу', која је претходила фестивалу и чији су сви садржаји, такође, имали изузетно добру посјећеност и поврх тих 4.000 људи на концертима у Љетној башти, чији је то готово максималан капацитет", истакла је Куриџа.

"ША фест" је мултикултурални фестивал који промовише културу, умјетност, позитивне вриједности, толеранцију, дијалог и међуетничко разумијевање. Учесници су извођачи из цијеле БиХ, Хрватске, Србије и осталих бивших југословенских република, а које прати и подржава публика неоптерећена политичким границама.

Осим посјетилаца из Загреба, Београда, Бањалуке, те општина приједорске и бањалучке регије, било је и гостију из Енглеске. Остварена добит преусмјерава се у Фонд "Далибор Поповић Микша", а одатле за подршку арт и музичке сцене, стипендирање студената умјетности и музике, суфинансирање изложби, куповину инструмената, снимање материјала и организовање концерата.

"Почели смо донацијом саксофона приједорској музичкој школи, а наставили стипендирањем студенткиње ликовне академије Дајане Недић, те снимањем спотова подржали вриједне и перспективне бендове 'СОПОТ' из Бањалуке и 'Ехо радар' из Приједора. У плану је и изложба слика насталих лани на 'ША ликовној колонији', која је окупила Микшине колеге са класе, а која ће дијелом бити продајног карактера", каже Куриџа.

Далибор Поповић Микша рођен је у Загребу 1980. године и почетком деведесетих доселио се у Приједор.

Као тинејџер са својим пријатељима из Приједора оснива рок бенд "Тату", са којим осваја и главну награду на Зајечарској гитаријади 1997. године.

Академију ликовних умјетности завршио је у Бањалуци, у класи професора Радомира Кнежевића.

Посљедњих неколико година живио је и радио у Београду, гдје је и умро 13. октобра 2017. од посљедица срчаног удара у 37. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана