Култни састав М.О.Р.Т. за “Глас Српске”: Пандемагогија је уништила слободу

Бранислав Предојевић
Култни састав М.О.Р.Т. за “Глас Српске”: Пандемагогија је уништила слободу

Живимо из дана у дан, као већина планете. Сналазимо се како ко зна и умије. Већина нас је стално запослена. Тако да с те стране можемо рећи да живимо. На бини се осјећамо одлично, имали смо неколико одличних концерата. Нажалост, организатори због притиска одозго уводе мјере, прописе и услове за улазак на концерте који су прикривена сегрегација и дискриминација, што раздваја људе на вакцинисане и невакцинисане.

Рекли су ово за “Глас Српске” чланови култне сињске рок групе М.О.Р.Т., једног од најзанимљивијих и концертно најатрактивнијих регионалних рок бендова млађе генерације. Бенд је недавно избацио сингл “Играчке” у сарадњи са Мери Меј, одржао неколико концерата након престанка изолације, али су недавно наступали на неколико свирки у Хрватској и региону, због, како су већ навели, сегрегације њихове публике.

- Концерти и догађаји су постали пропагандни канали и торови за  вакцинацију. Шта год мислили о ситуацији у којој се цијели свијет налази од фебруара 2020. године, ми као бенд подржавамо слободу избора, а не избор могућности. Из тих разлога одлучили смо да не свирамо на концертима који од наше публике тражи да се дијели. А то је оно што се на терену сада догађа - јасни су чланови групе.

ГЛАС: Сјајна пјесма “Играчке”, урађена са кантауторком Мери Меј, донијела је нови, никад емотивнији бенд, како текстуално, тако и музички.

М.О.Р.Т: Играмо се.

ГЛАС: Игра око ове пјесме трајала је мало дуже?

М.О.Р.Т: Пјесму смо направили 2019. године и од тада је на “Јутјубу” снимак другог извођења пјесме икад. Било је то спонтано и уживо из једног загребачког стана гдје смо ја и Мери направили костур пјесме дан раније. Предивни дани, енергија је јака на снимку, тако да су људи стално питали када ћемо снимити студијску верзију. И ето, жеља је испуњена. Други пут смо се нашли с Мери, овога пута код Марка Мраковчића у студију “Достава Звука”, у добром друштву, појачани изврсним Јакшом Перковићем на гитари. Резултат се чује, а и осјети. Трећи пут кад смо се нашли са Мери, снимали смо лајв сешн бару “Винтиџ индустријал”. Након тога нам је екипа која је заслужна за тај пројект снимила ад хоц спот.

ГЛАС: Из ове позиције, иако је пандемија у принципу уништила озбиљну промоцију албума “Standing Runingman”, колико сте задовољни тим пројектом, уз све промјене попут пјевања на енглеском и сарадње са новим издавачем.

М.О.Р.Т: Пандемагогија је уништила слободу и одузела права на рад. Па смо тако и ми бачени у тај лонац. “Standing Runingman” је изашао 2019. године и предвидио је доста тога сто се сада догађа. Читајте текстове. Албум је упућен цијелом свијету и из тог разлога је на енглеском, који је “лингуа франца” данашњице.

ГЛАС: Настављате у том смјеру, мислим на енглески језик и пробој на шире тржиште од регионалног?

М.О.Р.Т: Ускоро ћемо снимити албум за људе са ових простора.

ГЛАС: Доказали сте да мало мјесто попут Сиња није проблем да се пробијете на регионалну сцену ако имате талента. Шта је по вашем искуству потребно осим талента?

М.О.Р.Т: Воља. Челична.

ГЛАС: Чини се да је пандемија људе окренула мало више органском звуку него раније, јер на све стране региона има све више одличних рок бендова или кантауторских пројеката, који полако али сигурно проналазе публику?

М.О.Р.Т: Не могу баш потврдити тај фактор о органском звуку пошто се доста бендова вратило ритам машинама са старог основношколског касио синта, али да, истина је, изронило је много бендова и то је врхунска ствар у овим несретним временима.

ГЛАС: Колико интернет, друштвене мреже и свеприсутна дигитализација музике олакшавају или отежавају пут умјетнику до публике и колико је то помогло/одмогло бенду?

М.О.Р.Т: Увијек олакшава, али је интересантна чињеница да подоста бендова иде на тактику: Уколико не прође на интернету, је…а. Одсвирамо промоцију албума у свом граду и то је то. Уколико прође, ајмо на турнеју. Тај став ми је мало чудан. Ради, снимај, путуј, свирај, то су провјерени зачини. Друштвене мреже су помогле нама као бенду, то је још један медиј који се не смије схватити олако и игнорисати, а на другу руку и не искориштавати.

Мајка музика

ГЛАС: Колико данас слушате музику и шта вам се чини занимљиво како у региону, тако и на свјетској сцени?

М.О.Р.Т: Не можемо без ње, мајке музике. Много је тога. Од наших: “Ђутко”, “The Countess”, “Splittersi”, “Stonebridge”, “Далиборово Грање”, “Ларска”, “Јосип А Лисац”, “Штакори” и ”Brain Holidays”. Такође и страних има прегршт: “Viagra Boys”, “Slift”, “Achachak” и “She Loves Pablo”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана