“Кућна радиност” пројекат кратких филмова познатих глумаца и режисера: Укључена машта за генијални биоскоп

Г.С.
“Кућна радиност” пројекат кратких филмова познатих глумаца и режисера: Укључена машта за генијални биоскоп

Паоло Сорентино, Меги Џиленхол, Пабло Лараин и још 14 аутора из различитих крајева свијета снимили су кратке филмове у карантину, а резултат је “Кућна радиност”, серијал којим је публика одушевљена, а који критичари називају - антологијом.

Редитеље укључене у “Кућну радиност” пандемија вируса корона затворила је у домове, али их није спријечила да креативност и машту претворе у сјајна остварења. Радили су са опремом коју су имали код куће, без глумаца и без избора локација.

Договор је подразумијевао да филмови не буду дужи од десет минута те да буду снимљени за највише десет дана. Све остало ауторима је пуштено на вољу.

Критичар “Њујорк тајмса” је истакао да су ова остварења понекад испразни, духовити, често дирљиви, повремено вулгарни филмови, али углавном убједљиви. Додао је да су најслабији они у којима редитељи, међу којима су Гуриндер Чада, Дејвид Мекензи и Надин Лабаки снимају своју дјецу како скачу по кући током затварања те да је и поред тога овај серијал “генијални уради сам биоскоп”.

Чилеански синеаста Пабло Ларин главни је покретач снимања “Кућне радиности”.

- То вам је нешто као прављење сједељке са вечером, али да се јела спремају само од онога што вам се затекло у кући. Потребно је да будете веома креативни - објаснио је Ларин.

Његов брат Хуан и италијански продуцент Лоренцо Мијели позвали су ауторе вољне да учествују у снимању. Један од првих који се одазвао био је Паоло Сорентино.

Наиме редитељ грандиозног филма “Велика љепота” и серије “Нови папа” био је веома маштовит те су фигурице британске краљице Елизабете и папе Фрање претворене у главне глумце његовог кратког филма.

- Било је то као да се враћам на почетак своје редитељске каријере. Када сам био јако млад, радио сам исте такве ствари. Снимао сам филмове сам, код куће, својом ВХС камером - истакао је Сорентино.

Занимљиво је да су му за ово дјело полице са књигама у стану послужиле као Ватиканска библиотека, а врт у који излазе краљица Елизабета и папа Фрањо је заправо корпа са биљкама. У једном тренутку, док шетају Ватиканом, главним јунацима се придружује лик из филма “Велики Лебовски” и каже им да морају у изолацију. Краљица на то казује: “Ох, то је сасвим у реду, ја сам у изолацији последње 94 године”.

Сорентино је филм снимио “ајфоном”, а потом је позвао глумце Хавијера Камару и Оливију Вилијамс да ликовима позајме гласове.

- И папа и краљица су људи који су живот провели у изолацији па је било лако испричати причу о усамљености и меланхолији међу њима - казао је Сорентино.

Редитељи су користили различите теме и приступе па је тако Лараин употријебио “зум” и снимио станара дома за старе како изјављује љубав жени коју је чекао цијелог живота.

Глумица Меги Џиленхол показала се веома креативном, снимила је дистопијски филм у којем њен супруг Петер Сарсгар игра јединог преживјелог човјека који жали за својом партнерком, негдје у Вермонту.

Она се прије пандемије припремала да режира свој први филм “Изгубљена ћерка” по роману Елене Феранте, тако да је ово њен редитељски деби.

Свих 17 кратких филмова доступни су на “Нетфликсу”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана