Кубански састав Еstudiantina Ensemble на Нишвилу

Тањуг
Кубански састав Еstudiantina Ensemble на Нишвилу

НИШ - Кубански састав Еstudiantina Ensemble наступиће на предстојећем Нишвилу 13. августа, а дан раније и у склопу бесплатног програма на Ривер стејџу.

Овај састав који представја богату кубанску музичку традицију, предводи пјевач и гитариста Рикардо “Аристидес” Бекема, а један од чланова је и Нелсон Гарзон Делис, унук Компаyа Сегунда, легендарног кубанског музичара, овјековеченог у култном филму Вима Вендерса “Buena Vista Social Club”.

Представљају комбинацију изузетно богате музичке традиције Кубе, нарочито када је реч о ритмовима, и пробраних савременим стилова популарне музике, али прijе свега џеза.

За разлику од класичних афро - кубан састава који се базрају на звуку дувачких инструмената (прijе свега лимених) у постави  Еstudiantina Ensemble доминирају жичани инструменти - гитара и карактеристичне кубанске “трес” гитаре, контрабас уз једну до две труе трубе (или флауту) и читав арсенал удараљки међу којима и “паилитас” - познатим и као “барокни тимпани” - реч је о француском инструмент који је на Кубу стигао са Хаитија и у ствари је претеча “тимбалеса”, незаобилазних у постави свих салса бендова.

Групу је основао Риkардо Бекема, са циљем да сачува аутентичне кубанске стилове као што су “Гуараћа”, “Болеро”, “Данзон” и “Сон”.

По доласку у Европу, прецизније у Холандију, Рикардо је водио различите поставе  Еstudiantine у којима је осим својих земљака окупљао музичаре разних националности, али је најновија постава састављена искључиво од Кубанаца и једног музичара из Венецуеле који живе у Холандији, Белгији, Мексику и на Холандским Антилима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана