Коначно ријешена “мистерија” једне од посљедњих сцена “Игре пријестола”

Б92
Коначно ријешена “мистерија” једне од посљедњих сцена “Игре пријестола”

Серија “Игра пријестола” недавно је номинована за чак 32 Емија, а оно што је на крају посљедње, осме сезоне, многе збунило је сцена када је Дрогон, змај, бљујући ватру скрхан, јер је његова мајка (Денерис Таргерјен) мртва, истопио гвоздени престо око којег је толико крви проливено.

Многе, иако су били разочарани посљедњом сезоном и негативним критикама на друштвеним мрежама то и јасно показали, копкало је и то да ли је змај заиста намјерно истопио гвоздени престо.

Питање зашто је Дрогон спалио престо и да ли је то учинио намјерно (прим.аут. сам писац серијала књига “Пјесма леда и ватре” описује змајеве као високо интелигентна бића) добило је одговор сада када је објављен сценарио посљедње епизоде.

Како се испоставило, Дрогон ипак није имао намјеру да спали трон. Према сценарију, то је било потпуно случајно.

Сценарио, који су потписали Дејвид Бениоф и Д. Б. Вајс, детаљно описује како је Дрогон пронашао Џона Снежног који се надвио над мртвом Денерис. У том тренутку змај је “побјеснео” и почео је да бљује ватру свуда око себе.

У том тренутку сазнајемо да Дрогон жели да спали цио свијет, али да не жели да убије Џона. Умјесто тога он, према сценарију, почиње да бљује ватру на преостале зидине здања у којем се налази гГвоздени престо.

Чак се, преноси сајт ign.com, у сценарију наводи да “престо није на мети разјареног змаја”, али да му се “нашао на путу”.

Дакле, змај дефинитивно није имао намjеру да уништи прсто, већ је то учинио сасвим случајно. Међутим, и док Дрогон није имао намjеру да га уништи, сценаристи су жељели да на један симболичан начин униште симбол највеће моћи у Вестеросу и тиме окончају “Игру пријестола”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана