Ко је Еден Голан, због чијег наступа је настао скандал на Евровизији

Блиц
Ко је Еден Голан, због чијег наступа је настао скандал на Евровизији

Финале Евровизије 2024 одржава се вечерас, а представница Израела Еден Голан изазвала је велику буру у јавности.

Еден Голан прошла је у финале Евровизије 2024 што је изазвало бурне реакције на мрежама.

Она ове године представља Израел пјесмом “Hurricane”, а на пробама је доживјела звиждање и повике незадовољства, речено јој је да не напушта своју хотелску собу, до арене ју је пратило обезбјеђење, а већина учесника овогодишњег такмичења не жели никакав контакт с њом.

– Дошла сам да покажем свој глас, да подијелим моју љубав и дар од Бога, надам се да ћу изазвати емоције код људи и оставити траг на њиховим душама, ујединити их музиком – рекла је она за Ројтерс прије неколико дана.

Ко је Еден Голан?

Еден Голан има 20 година и рођена је у Кфар Сави, а када је имала шест година њена породица се преселила у Москву, због посла њеног оца. У Русији су провели наредних 12 година. Обоје њених родитеља рођено је у Совјетском Савезу у јеврејским породицама.

С родитељима се у Израел вратила 2022. године, а истиче да је непосредни узрок био рат у Украјини.

Еден је каријеру почела у Русији, коју је представљала на Дјечјој пјесми Евровизије 2015. године, а завршила је такмичење на петом месту. Наредне године је наступала на међународном такмичењу “Нови талас” на Криму, што се, такође, наводи као контроверзан податак о њеном животу. У наредним годинама је учествовала у бројним другим такмичењима, а по повратку у Израел појавила се у музичком квизу Ро'им ет Хакол.

Еден је у интервјуу за Исраел Хаyом пред полазак у Малме рекла да она још увијек није била у војсци, односно у Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ), што је обавеза свих мушкараца и жена у њеној земљи, те да ће одслужити војни рок чим се врати са Евровизије.

– Још увијек се нисам пријавила за војску, а када се вратим с Евровизије, јавићу се на први позив. У првој години вас, као повратника, не зову, али та година је прошла и позвана сам, али моје служење је одложено због Евровизије – рекла је она.

Према њеним ријечима, у војсци планира да се бави и музиком.

– Служење војног рока је мисија, а желим да идем на аудиције за војне оркестре – изјавила је она, а потом се осврнула на рат у Гази.

– Имам осјећај да смо у овоме заједно и да некако морамо да наставимо даље. Чудно ми је што пролазим кроз све кроз шта пролазим, у Гази има талаца и ко зна кроз шта тамо пролазе. Вјерујем да је моје учешће дио важне мисије за државу и, на личном нивоу, нешто што ће ми помоћи да прођем кроз овај период.

Подсјетимо, током друге полуфиналне вечери Евровизије у којој су наступали Израел и Белгија пред сам почетак такмичења појавила се порука на белгијском јавном сервису ВРТ што је изазвало бурне реакције на мрежама.

– Ово је синдикална акција. Осуђујемо кршења људских права која чини држава Израел. Израел крши слободу медија. На тренутак заустављамо емитовање – стајало је у поруци која је емитована на телевизији, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана