Кики Лесендрић: У музици и животу нема одустајања

Александра Глишић
Кики Лесендрић: У музици и животу нема одустајања

"Не волим да будим успомене, седимо па прича сама крене, не знам што, ал' увек сетим се ње..." пјевала је публика на 12. "Кастел рок фесту" у Бањалуци, заједно са Кикијем Лесендрићем и "Пилотима".

Најпознатији по љубавним пјесмама Зоран Кики Лесендрић својим наступом отворио је бањалучки фестивал на тврђави Кастел, а прије тонске пробе за "Глас Српске" говорио је о 37 година дугој музичкој каријери.

- Радујем се када свирам у овако савршеном амбијенту као што је тврђави Кастел. И радују ме млади у публици. Много је теже младим музичарима који данас започињу каријеру него када је моја генерација први пут излазила на сцену - примјећује Лесендрић.

Иако, наставља, нове генерације сада имају много више могућности за почетак, бављење музиком није као некада.

- Тешко је пласирати неку добру песму, а да то медији примете, ако то није баш екстремно квалитетан хит. Нема много места за музику у мору тих информација које су у ствари сулуде. Људи углавном објављују сензације, а добра песма није сензација. Добра песма је реткост. Данас су у центру медијске пажње напућене усне, а суштина уметности је квалитет - каже Лесендрић.

Поводом 37 година музичке каријере објавио је компилацију, албум са старим пјесмама.

- Иако то није ништа ново, то је био начин да обележимо све те године гитаре и бубњева у мојој глави. Свакако да спремамо и нове песме, али у међувремену ћемо много свирати овог лета, а од септембра сам у Италији. Можда ће у Италији неочекивано настати неки нови дует. У сваком случају, имам неколико лепих идеја - испричао је Лесендрић.

Признаје да и у музици и у филмовима воли срећан крај.

- Никада нисам волео да гледам филмове који имају тужан крај. Ипак је цео свет заснован на љубави. То је и суштина уметности, да дочараш нешто и да то остане трајно. То је уметност на којој сам одрастао и коју сам учио као студент историје уметности. Љубав је једина енергија која покреће читав свет. Зато и правим љубавне песме - објашњава Лесендрић.

Као најкомпликованију ствар у каријери сматра опстанак на бини.

- Најједноставније је да се повучеш и одустанеш. Међутим, тако је и у животу. Управо те живот тера да будеш јачи и да све издржиш. Хиљаду пута се дешава да се запитамо има ли смисла све то радити. У ствари ја одмах сутра нађем смисао, јер сам увек оптимиста и то ме терало да будем бољи - каже Лесендрић.

Највећа радост бављења музиком, додаје, је свакодневно дружење са слободним људима који се баве истим послом.

- Сва та наша размена искустава о животима које проводимо на точковима, као чергари, је такође лепота овог посла - завршио је Лесендрић причу.

Фестивал

Прве вечери "Кастел рок феста", осим Кикија Лесандрића и "Пилота", наступио је и Тони Цетински, као и бенд "Ватра". За треће фестивалско вече, суботу, најављен је наступ "Неверних беба" и "Парног ваљка".

Фестивал су организовали компанија "Фрутела груп" и бањалучки "Хард рок" радио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана