Како је умро Боб Марли? VIDEO

Агенције
Како је умро Боб Марли? VIDEO

Боб Марли умро је 11. маја 1981. у Кедарс оф Лебанон болници у Мајамију. Подлегао је посљедицама ријетког облика меланома, који му је дијагностикован 1977. испод нокта на ножном прсту. Међутим, око његове смрти већ деценијама круже бројне теорије завјере.

Према најприхваћенијој, њега је због политичког утицаја на Јамајци ликвидирала ЦИА.

Шушкало се да је Карл Колби, син покојног директора ЦИА Вилијама Колбија, Марлију дао чизме у којима је била жица од радиоактивног бакра. Када их је музичар обуо, она га је убола у прст и изазвала рак.

Причало се и да је љекар код ког је ишао на терапије храном био бивши СС-овац који је заједно са ЦИА отровао Марлија.

Повод за тако бизарне сумње, био је покушај убиства музичара испред његове куће у Хоуп Роуду 1976. Марли је успио да преживи напад тројице наоружаних људи, чији идентитет никад није утврђен.

Зато су многи након његове смрти сумњали у то да је славни музичар "тек тако" добио рак коже.

Иначе, Марли је први пут примјетио да с његовим прстом нешто није у реду, када се повредио играјући фудбал. Савјетовано му је да ампутира прст, али је одбио јер је према његовој растафаријанској вјери, тијело храм, који не смије да се скрнави. Болест се до љета 1980. проширила цијелим тијелом.

У септембру 1980. изгубио је свијест током наступа у Питсбургу, отказао све концерте и хитно отпутовао у Њемачку на лијечење храном код контроверзног љекара Јозефа Иселса. Послије осам мјесеци безуспјешних терапија, вратио се у родну Јамајку.

Када му се стање толико погоршало да више није могао да функционише у кућним условима, пребачен је у болницу у Мајамију, гдје је и умро у 37. години живота.

Сахрањен је на Јамајци о трошку државе 21. маја, а говор му је држао премијер Едвард Сега лично. Његово тијело почива у капели, заједно са вољеном Гибсон Лес Паул гитаром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана