Јоксимовић: Два света су пут кроз вечност песама

Александра Маџар
Јоксимовић: Два света су пут кроз вечност песама

Музички судар различитих нота десиће се 8. јуна на тврђави Кастел када ће велика регионална звијезда Жељко Јоксимовић одржати концерт и звуцима одвести публику у "Два света".

У сусрет концерту, Јоксимовић је за "Глас Српске" говорио о свом новом музичком пројекту којим осваја регион, у оквиру којег је велике домаће хитове "обукао" у нове мелодије, реакцијама колега на обраде, музичарима са којима би волио да сарађује. Радује се, како каже, наступу у Бањалуци и обећава да ће публици приредити вече за памћење.

- Желео сам да направим искорак, другачију врсту музике, баш у децембру прошле године, да се пред Нову годину организују концерти, по узору на Пола Енку, Мајкла Бублеа, да наше песме другачије "обучем" и убацим неке своје нумере. Направили смо формацију "Биг бенда", скупили смо музичаре из разних места, а бенд смо назвали "Капиталисти" - подсјећа Јоксимовић.

Како каже, на овом путу којим је кренуо било је много изазова.

- Почев од броја људи на бини, проба, увежбавања да све буде савршено, онако како смо то и замислили. При том, свинг је можда једина музика у којој патња изгледа гламурозно. Ми мислимо да је нека песма прошла кроз наш живот, али је заправо обратно. Ми смо прошли кроз њену вечност. Свака песма има причу и ми смо желели да је испричамо неким посебним језиком у којем има само љубави. Драго ми је да је пројекат заживео и да и ове године имамо концерте широм региона - истакао је Јоксимовић.

Реакције колега из "Електричног оргазма", "Ван Гога", чије пјесме су обрађене, биле су фантастичне.

- Као и свих других колега чије песме су се нашле у репертоару "Два света". Гиле је баш добро реаговао, одмах је рекао да ће то бити хит, што ми је драго јер ми је песма "Тежак као коњ" једна од омиљених са овог пројекта. Свирао сам је са својим бендом још у гимназијским данима. Бора и Миша Алексић из "Рибље чорбе" су такође били одушевљени, јер су им "Два света" била потпуно освежење. Предраг Живковић Тозовац исто тако. Заиста је част када вас подрже такве музичке легенде. То говори да сте урадили добар посао. Али најважнија је реч публике, а према оном што сам доживео у Скопљу, Нишу, Београду, Загребу, Ваљеву, Тузли, могу да будем презадовољан. Једва чекам и Бањалуку - додаје Жељко.

Поред свега лијепог што му је музика донијела у животу, најснажнији утисак на њега остављају људи, сарадници.

- Мој тим из "Минацорда" и сарадника из "Мелос естраде". Мој бенд. То је група људи која је невероватно талентована, вредна, професионална и могу да будем срећан што имамо тако добру и квалитетну екипу - поносан је Јоксимовић.

Срећан је и што има прилику да сарађује са великим звијездама, каква је и Антонис Ремос.

- Наше пријатељство је дуго више од деценије. Бескрајно га ценим као музичара и пријатеља и срећан сам када заједно наступамо, били у Београду или у Атини. Пре пар месеци сам био његов гост на концерту на Атинском музичком фестивалу. Извели смо неколико песама, међу којима и "Оловни војник" коју је Ремос препевао на грчки језик - прича један од омиљених домаћих музичара.

Овај творац великих хитова сматра да и данас код младих звијезда које се из дана у дан појављују на сцени постоји искрена љубав према музици.

- Али различите су генерације, другачији је начин живота некада и данас. Разликује се и музика, стваралаштво. Некад сте на телевизији промовисали музику, а данас то чините углавном или искључиво преко "Јутјуб" канала, интернета. Све је брже, живот је бржи. Зато не треба повлачити паралеле и стављати притисак на те младе људе. Из квантитета ће се појавити квалитет, само им треба дати праву шансу - сматра он.

Свако ко га познаје, истиче Жељко, зна да музику живи, па самим тим стално ради на нечем новом.

- Музика ме инспирише и подстиче да стварам. Радим на неколико пројеката у исто време, а сигуран сам да ће публика бити одушевљена. Не могу сада да откривам детаље, али биће то нешто велико - најавио је Јоксимовић.

Организатори

Концерт Жељка Јоксимовића организује бањалучка "Квин естрада" са Зораном Ђурићем на челу. Цијена улазнице је 20 марака и број мјеста је ограничен јер се ради искључиво о мјестима за сједење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана