Једном од најбољих пјевача свих времена данас обиежавају рођендан, а још се не зна гдје му је гроб VIDEO

Г.С.
Једном од најбољих пјевача свих времена данас обиежавају рођендан, а још се не зна гдје му је гроб VIDEO

Нема ко није чуо за британску групу Квин (Queen) и фронтмена, чувеног Фредија Меркјурија. И млађе генерације почеле су да слушају њихову музику од кад се прошле године у биоскопима појавио филм “Bohemian Rhapsody” који говори о животу овог мултиталентованог и ексцентричног уметника.

Рођен као Фарок Булсара 1946. године, Меркјури је као пjевач групе Квин остао упамћен по својим гласовним могућностима и наступима на концертима. Такође је био веома успjешан текстописац из чијег пера су изашле неке од најпознатијих рок пjесама, као што су: Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Somebody to Love, Don't Stop Me Now, Crazy Little Thing Called Love и We Are the Champions.

Упоредо са каријером пјевача у групи Квин, Меркјури је имао и веома успјешну соло каријеру. Као продуцент или извођач сарађивао је са бројним познатим свјетским музичарима, међу којима се посебно истичу каталонска оперска дива Монтсерат Кабаље и британски музичар Дејвид Боуви. Фреди Меркјури, који је највећи дио свог дјетињства провео у Индији, у неколико наврата је у британским медијима проглашаван за “најпознатију британску звијезду азијског поријекла”.

На његов живот, али и музику у великој мјери је утицало његово вјерско опредељење. Меркјури је био припадник зороастризма. Његов екстравагантни начин живота, прожет бројним аферама у погледу његове сексуалне оријентације, још увијек је предмет бројних дискусија међу музичким и културолошким стручњацима.

За његову најпознатију соло пјесму “Living On My Own” снимио је провокативан спот у складу са његовим опредјељењем и начином живота, те приказао снимке са његовог 39. рођендана који је славио у Минхену 1985. године, на коме су већину званица, поред његових пријатеља, чинили трансвестити из њемачких клубова.

Пројекат “Барцелона” из 1988. године, по многима је врхунац Фредијеве каријере. Прије упознавања са оперском дивом Монсерат Кабаље из Каталоније, Фреди је имао велику трему, али су одлично сарађивали што се видјело и по огромном успјеху који је пројекат постигао.

Веома је волио мачке. Својој омиљеној Дилајли је посветио пјесму Delilah са албума “Innuendo”, а послије његовог живота обавезао је своју прву љубав и бившу вјереницу Мери Остин да брине о његовим љубимицама.

Фреди Меркјури је умро 24. новембра 1991. године од упале плућа проузроковане ХИВ вирусом. Само дан прије смрти, Меркјури је у званичном саопштењу јавно признао да је оболио од сиде. У свом тестаменту је обавезао Мери Остин да се побрине за пепео и никада јавно не саопшти шта је урадила са урном. Ипак, почетком ове године на гробљу у западном Лондону откривена је плоча са натписом: “У спомен на Фарока Балсара. Увијек ћу бити уз тебе својом љубављу. М”, мада није званично потврђено да се урна са пепелом легандарног музичара налази испод плоче.

Његови обожаваоци још увијек нису успјели да му подигну споменик у Лондону, јер је највише оспораван због живота који је водио. У мјесту Монтре у Швајцарској које је постало мјесто ходочашћа Фредијевих обожаваоца и групе Queen налази се његова спомен-биста. Тамо сваког септембра одржавају свечаност којом обиљежавају његов рођендан.

Азијско издање магазина Тајм прогласио је Меркјурија за једног од најутицајнијих Азијата у протеклих 60 година. Године 2008. Меркјури је у избору магазина Ролинг стоун заузео 18. позицију на листи од 100 најуспјешнијих пјевача свих времена.преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана