“Јаба даба дууу!” 60 година мами осмијехе на лица

Г.С.
“Јаба даба дууу!” 60 година мами осмијехе на лица

Авантуре Фреда Кременка и његовог пријатеља Барнија Каменка које засмијавају и разгаљују многа срца широм свијета први пут су емитоване на малим екранима прије 60 година. Познати узвик “Јаба даба дууу” већ 60 година мами осмијехе на лица свих генерација.

Овај  популарни амерички цртани филм приказује се од 1960. године, а створен је у студију Хана и Барбера и премијерно је приказиван на телевизији АБЦ.

Првобитно је  требало да се зове “The Gladstones and The Flagstones”, прије него што су се креатори, срећом, одлучили за назив који и данас носи.

Створено је 166 епизода и мада је серија била намијењена одраслој публици, убрзо је добила на популарности код млађих гледалаца. Иако је на почетку наишла на критике, емисија је постала велики хит и отворила нови терен, утичући на многе друге програме који су услиједили.

Међутим, не само да је то била прва анимирана серија која се емитовала у ударном термину, већ је прва имала епизоде ​​од пуних пола сата. То је уједно био и први амерички анимирани програм који је приказао пар који спава у истом кревету.

Прије серије “Симпсонови”, “Породица Кременко” је била најдуговјечнији цртани за телевизију, а сврстана је у други по величини ТВ цртани свих времена.  Прва епизода емитовала се 30. септембра 1960. године и звала се “Флинстоне Флиер”. То је заправо била друга произведена епизода ове серије, али је заиста била прва која је емитована.

У епизоди Фред и Барни желе да иду на куглање умјесто да иду са својим супругама Вилмом и Бети у оперу, тако да се Фред прави да је болестан не би ли отишао на куглање са својим пријатељем.

Многи цртани филмови, чак и данас, показују очигледне утицаје “Породице Кременко”.

Главни јунаци живе у граду Бед Роцкџ, у фиктивно измијешаном каменом добу и добу диносаура. Фред и Барни имају супруге Вилму и Бети и по једно дијете. Породице имају и кућне љубимце диносауре.

Фред ради као разбијач камења. Самоувјерен је, воли потцјењивати Вилму. Страст му је риболов удичарењем, куглање и играње билијара. Често испада себичан и арогантан. Јако воли да једе ребра и јаја бронтосаура.

Емисија је постала узор за многе друге анимиране ТВ серије и имала је велики утицај на свијет анимације.

Хумор

Начин на који су животиње коришћене за технологију изазива смијех. На примјер, када се ликови фотографишу с полароид камером, унутрашњост камере показује птицу како урезује слику на камену плочу уз помоћ свог кљуна. Још једна честа направа у серији био је младунац мамута којег користе умјесто усисивача за прашину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана