Иза композитора и музичара Рајка Дујмића остали хитови које вријеме не брише: Творац вјечних пјесама љубави и носталгије

Г.С.
Иза композитора и музичара Рајка Дујмића остали хитови које вријеме не брише: Творац вјечних пјесама љубави и носталгије

У својој каријери композитор и оснивач састава “Нови фосили” Рајко Дујмић написао је музику за више од 1.800 пјесама, а многе су остале популарне, слушане и запамћене од стране различитих генерација.

Легендарни музичар и композитор Рајко Дујмић недавно је преминуо у 66. години живота од посљедица саобраћајне несреће на подручју Равне Горе, а иза себе је оставио музику која ће живјети и даље и богат опус по којем ће остати упамћен.

Рођен је у Загребу те је одмалена гајио љубав према музици. Завршио је средњу музичку школу смјер виолина те је потом апсолвирао на Педагошкој академији. Озбиљније се почео бавити музиком свирајући клавијатуре у рок саставима “Група Марина Шкргатића”, “Црно бијели”, “Клан” и “Златни акорди”, а већину своје каријере провео је у “Новим фосилима” у којима је написао неке од вјечних хитова екс-Ју музике. Међу најпознатијим хитовима су пјесме “Плава кошуља”, “Сањај ме”, “ Ја сам за плес”, “Шути мој дјечаче плави”, “Rock me” и “За добра стара времена”.

“Плава кошуља”

Једну од најпознатијих пјесама “Нових фосила” потписује управо Дујмић, а налази се на албуму “Буди увијек близу” из 1981. године. Још и дан-данас може да се чује на неком весељу, гдје многи понесени носталгијом, можда поново пусте коју сузу за изгубљеним љубавима.

“Сањај ме”

“Сањај ме” је прва пјесма коју је Дујмић написао за “Нове фосиле” и с којом је почела прича овог састава. “Нови фосили” основани су 1969. године.

“Ја сам за плес”

Дујмић је значајан успјех постигао и на такмичењима за пјесму “Евровизије”, гдје се као аутор појављивао три године заредом. С пјесмом “Ја сам за плес” “Нови фосили” су 1987. у Бриселу освојили четврто мјесто, док је његова пјесма “Мангуп” донијела “Сребрним крилима” шесто мјесто на “Евровизији” 1988. године у Даблину.

“Rock me”

Легендарну нумеру  “Rock me”“ групе “Рива” такође потписује Дујмић, а овом пјесмом  бивша држава Југославија је 1989. године побиједила на “Евровизији” и тако довела ово такмичење у Загреб.

“За добра стара времена”

Пјесма “За добра стара времена” објављена је 1986. године, припада истоименом албуму “Нових фосила” и једна је од најљепших љубавних пјесама екс-Ју насталих у том периоду.

“Шути мој дјечаче плави”

“Нек твоја коса плава на јастуку успомена спава” пјевају сви који су икада били заљубљени у дјечака плаве косе. “Пјесма “Шути мој дјечаче плави” припада албуму “Недовршене приче” из 1980. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана