Иствудов повратак коријенима

Г.С.
Иствудов повратак коријенима

“Плачи, Мачо”, нови филм у режији Клинта Иствуда, у којем игра и главну улогу, биће премијерно приказан 22. октобра. Глумац премијеру дочекује у 91. години и биће то повратак вестерну на Иствудов начин.

Да би завршио најновији филм, Иствуда није омела ни пандемија. Снимио је неовестерн по истоименом роману Ричарда Неша из 1975. године и смјестио га у вријеме с краја седамдесетих година прошлог вијека.

- Прича прати Мајка Мајлоа, некадашњу звијезду родеа, а сада одгајивача коња, којег бивши газда зове да му помогне, оде по његовог сина (Едуардо Минет) у Мексико, те га киднапује од мајке алкохоличарке и доведе у Тексас. Док се враћају кроз предјеле руралног Мексика и срећу се са неочекиваним изненађењима на путу, Мајло учи младог сапутника томе шта значи бити добар човјек, тражећи у томе прилику и за лично искупљење - наводи се у опису филма.

Поред њих двојице, у филму играју и Двајт Јоакам, Наталија Трејвен, Хорасио Гарсија Рохас и Фернанда Урехола.

Овај филм требало је, према првобитним плановима, да буде снимљен још прије 30 година, са Ројем Шајдером у главној улози, али је тај покушај пропао. Потом се прије 10 година сценарија дохватио Арнолд Шварценегер са идејом да он игра Мајла, чак је и снимање у режији Бреда Фурмана било најављено у Кану, али је и то отказано. На крају је сценарио, који је написао сам Ричард Неш прије него што ће причу претворити у роман, дошао до Иствуда, а филм је тренутно у постпродукцији.

“Плачи, Мачо” је девети филм који Клинт Иствуд, сада у деветој деценији живота, потписује као редитељ.

Иствуд је добитник четири “Оскара” и четири “Златна глобуса”. Филмску каријеру је и почео у нискобуџетним ТВ вестернима и филмовима Б категорије, а послије каубојске серије “Сирова кожа” (1959-1965) пробио се на велики екран у култној трилогији Серђа Леонеа “За шаку долара” (1964), “За долар више” (1965) и “Добар, лош, зао” (1966).

Улогама у тим филмовима постао је свјетска звијезда, а његов минималистички стил глуме многи су касније покушавали да копирају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана