Игор Паспаљ, најбољи гитариста свијета за “Глас Српске”: Истрајност је пут до остварења снова

Илијана Божић
Игор Паспаљ, најбољи гитариста свијета за “Глас Српске”: Истрајност је пут до остварења снова

Ово признање ми много значи на професионалном плану, јер је у питању награда најпрестижнијих свјетских магазина посвећених гитари и -”Guitar World” и Guitar Player”. То је традиционална годишња награда која се додјељује гитаристима већ деценијама и многа свјетска имена су је добила у прошлости.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” приједорски гитариста Игор Паспаљ, добитник признања за најбољег свјетског гитаристу, који свира на електричној гитари, осврћући се управо на значај једног оваквог признања. Као награду, Паспаљ ће у магазину “Guitar World” добити чланак посвећен њему, у штампаном и онлајн издању, али и снимање професионалног видео-спота.

- Један од најцјењенијих гитариста данашњице - Гутри Гован је такође носилац овог признања. На личном плану, мени веома значи јер сам одрастао читајући те магазине и нисам ни сањао да ћу једном добити њихово признање, као и интервјуе и простор у тим истим магазинима - каже Паспаљ и додаје да је вијест прво подијелио са супругом.

ГЛАС: Колико је било потребно труда и одрицања да бисте дошли до оваквог успјеха?

ПАСПАЉ: Па, много, заиста. Од 13. године се професионално бавим музиком, гитаром, вјежбајући сатима дневно, компонујући, снимајући, завршавајући музичку школу, академију, тако да је ово заиста изузетно признање и мени много значи.

ГЛАС: Колико је за једног музичара значајно формално образовање у данашњем времену?

ПАСПАЉ: Формално образовање је мени лично много помогло иако није везано директно за гитару. Ја сам гитару почео свирати прије него што ћу уписати музичку школу. Након тога уписао сам Академију умјетности у Бањалуци, завршио у рекордном року за три године умјесто четири као студент генерације, магистрирао музичку теорију, а затим се и запослио као асистент и виши асистент на истој установи и ту провео скоро 10 година. Рекао бих да формално образовање није пресудно, али је свакако веома корисно за свестран развој музичара.

ГЛАС: Шта бисте савјетовали младим гитаристима који тек почињу каријеру?

ПАСПАЉ: Младим гитаристима савјетујем само једно - вјежбајте, посветите се томе што радите и будите истрајни. Све остало кад-тад дође на своје.

ГЛАС: Можете ли упоредити нашу музичку сцену са сценом у Емиратима, као и њихов однос према музици и музичарима, с обзиром на то да живите тамо?

ПАСПАЉ: У Дубаију живим посљедњих шест година. То је апсолутно други свијет у сваком погледу. Стандард је висок, цијене су високе, а музички живот је веома разноврстан. Ја сам углавном радио као професор гитаре у “american School of Dubai” и као сешн и студио музичар. По мени, највећа предност Дубаија је могућност наступа свако вече. Дакле, седам дана у седмици током цијеле године. То је уједно и мени лично најзанимљивији аспект нашег посла - наступ уживо. За шест година имао сам отприлике 1.500 наступа пред стотинама и хиљадама људи, са музичарима са свих страна свијета, и то је заиста једно непроцјењиво искуство.

ГЛАС: Да ли сте се тамо сусретали са неким познатим именима из свијета музике и ако јесте, да ли бисте могли подијелили са читаоцима неку занимљиву анегдоту?

ПАСПАЉ: Искрено, нисам у Дубаију сусретао много познатих имена, бар у смислу познатих нашој публици. Тамо је музичка сцена углавном фокусирана на кавер бендове и уговоре по луксузним хотелима. Ја сам, додуше, сарађивао са неколико свјетских имена у гитарском свијету (Енди Џејмс, Џастин Дерико, Марко Сфољи итд), али то није било везано директно за Дубаи.

ГЛАС: На који начин је рад у Емиратима обогатио Ваш професионални и приватни живот?

ПАСПАЉ: Управо на начин на који сам описао у претходном питању, плус дивна пријатељства и сарадње са музичарима из УСА, УК, Јужне Африке, Филипина, Индонезије и слично. Нарочито бих издвојио моје пријатеље Јужноафриканце из мог посљедњег бенда ”Sweet Chilli Jam” као једно од најљепших искустава из Дубаија и Емирата.

Планови

ГЛАС: Који су Ваши планови које желите да остварите у наредном периоду?

ПАСПАЉ: О плановима ми је тешко било шта рећи због тренутне “ковид 19” ситуације. Већ је могућ повратак у Дубаи, међутим, ја сам у међувремену постао отац једне дивне дјевојчице, па из тог разлога мислим да се нећу враћати у Дубаи у неко скорије вријеме. Такође, постоје неке понуде за Њемачку и Велику Британију, али та реализација ће умногоме зависити од будућег епидемиолошког стања у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана