Хероина “генерације З” поново хара топ-листама

Бранислав Предојевић
Хероина “генерације З” поново хара топ-листама

ЛОНДОН - Нови албум талентоване музичарке Били Ајлиш, под називом “Happier Than Ever”, током пет претходних дана надмашио је продајом заједно свих осталих девет албума у топ 10 у Великој Британији.

Други студијски рад у каријери једне од најпопуларнијих и најутицајнијих поп умјетница модерног доба уједно је и најпреузиманији албум са стриминг сервиса протеклих дана са 1,1 милиона стримова у дневном просјеку, а слична ситуација је у САД и остатку свијета. Нови студијски пројекат младе музичарке објављен је прошлог 30. јула, као наставак њеног спектакуларног бестселер дебија “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?” из 2019. године, овјеначног “Греми” наградама и хвалоспијевима критике.

Британска компанија “Official Charts Company” потврдила је да је “Happier Than Ever” далеко испред осталих конкурената у погледу трке за овоседмични британски албум број један, са рекордним цифрама у свим параметрима продаје и стриминга.

Њен нови албум до сада је продат у више физичких јединица (винили, касете и ЦД) од осталих десет најбољих британских најбољих извођача заједно и нема сумње да ће крајем седмице пјевачици донијети други узастопни деби на позицији број један.

Остварење које је Били Ајлиш написала и продуцирала у сарадњи с братом Финеасом садржи укупно 16 пјесама, међу којима су и раније објављени синглови “My Future”, “Therefore I am”, “Your Power”, “Lost Cause” и “NDA”, који су заједно “Јутјубу” скупили невјероватних 450 милиона прегледа! Млада хероина поп музике каже да је имала само један мотив, да направи безвременски албум, прије свега за саму себе.

- Жељела сам да направим безвременски албум и то не само према мишљењу других, него безвременски албум за саму себе. Инспирација је дошла од старијих умјетника уз које сам одрастала, као што су Џули Лондон, Френк Синатра и Пеги Ли. Управо због тога се може рећи да су пјесме на албуму прилично разликују једна од друге, што ми је био један од кључних циљева. Вољела бих када би се преслушавањем добио утисак цјелине, али да ипак то не звучи као да изнова свира иста пјесма - рекла је Били о свом најновијем издању објављеном нешто више од двије године од албума првенца, којим је освојила срца публике широм свијета и који ју је позиционирао као једну од најзначајнијих музичарке своје генерације.

Нови албум доноси потпуно нови звук и естетику, што је, по њеном мишљењу, својеврсни одраз одрастања, умјетничког, професионалног и личног.

- Током стварања албума пролазила сам кроз фазу велике саморефлексије, због чега сматрам да се управо то одразило на његово стварање и то се може осјетити у самим пјесмама. Унутрашњи осјећаји, размишљања о самој себи те о стварима које сам доживјела или догађаји којима сам присуствовала. Осјећај је био веома природан и пријатан. Раније сам се увијек осјећала под притиском и анксиозно, осјећала сам се као да ништа није довољно добро, као да нисам довољно талентована. Сада сам много сигурнија у себе и свој рад. Сматрам да сам веома радила на томе и да је овај албум настао у савршено вријеме за моју креативност и његово снимање било је природно, забавно, лако и мирно - закључила је млада умјетница.

Нови албум је на сајту “Метакритик” добио врло високо просјечну оцјену 8,6, од 22 објављене рецензије, што је прилично јасан показатељ да је и критика одлично прихватила”Happier Than Ever”.

Промоција

Били Ајлиш је за 3. септембар најавила премијеру концертног филма “Happier Than Ever: А Love Letter To Los Angeles”, на стриминг сервису “Дизни плус”. Овај промотивни лајв филм су режирали Роберт Родригез и Патрик Озборн, а снимљен је током припрема за онлајн наступ музичарке овог прољећа. Пјевачица је такође планирала, ако то дозволи здравствена ситуација, да 3. фебруара 2022. године почне велику свјетску турнеју концертом у Њу Орлеансу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана