Група Слонц побједник Демофеста

Александра Глишић
Група Слонц побједник Демофеста

Група "Слонц" (Slonz) из Шапца побједник је десетог фестивала демо-бендова "Демофест" у Бањалуци. На другом мјесту је група "Тајгер лемб" (Tyger Lumb) из Загреба, а на трећем "Волфрам" (Wolfram) из Новог Сада.

Најпознатији фестивал демо-бендова у југоисточној Европи "Демофест" званично је завршен у суботу увече на тврђави Кастел проглашењем побједника и наступом група "Дубиоза колектив", "Бед копи" и "Рудиментал".

У такмичарском дијелу на двије фестивалске бине наступало је 50 демо-бендова из цијелог региона.

"Слонц" је један од ријетких бендова који свира на матерњем језику, а за писање текстова задужен је вокал и гитариста Никола Мијаиловић. Он истиче да се много боље изражава на свом језику, ма колико добро говорио енглески.

- Када смо прошли на "Бетон" бину са осталим бендовима мислили смо да ће, уколико прођемо у финале, то бити реда ради - искрен је Мијаиловић, не кријући узбуђење због побједе.

"Демофест" се нашао на листи највеће туристичке агенције у Канади "Флај нетворк" као један од од 21 фестивала из Европе који имају најприснији однос са публиком, те је тиме уврштен међу најбоље фестивале у региону.

Албум првенац "Сно сна" групе "Сеине" која је прошлогодишњи побједник "Демофеста", промовисан је у оквиру дневног програма фестивала. На албуму се налази десет пјесама, а члан бенда Иван Шчапец открио је да је штампање ЦД-а завршено, док се плоче још штампају. Након побједе на "Демофесту" бенд је имао европску и балканску турнеју.

- Мастеринг албума рађен је у Чикагу, требало би да изађе 19. септембра, а затим идемо на европску турнеју. Реакције на досадашње објављене пјесме су одличне - рекао је Шчапец.

Истакао је да је "Демофест" имао важну улогу у процесу снимања албума.

- Ми бисмо снимили албум, али то не би било на овом нивоу - казао је он.

На промоцији је говорио и продуцент издавачке куће "Слушај најгласније" Зденко Фрањић, који је бендовима поручио да само "тјерају своје".

- Данас то много боље функционише због интернета, а пројекти попут "Демофеста" доприносе развоју музичке сцене. Бендови само требао да тјерају своје и да никога не слушају - казао је Фрањић.

Током промоције публика је имала прилику да погледа спот за пјесму "Шило", али и да ужива у несвакидашњем извођењу ове пјесме, за коју су се побринули полазници вокалног атељеа "MaMa Vox" из Бањалуке, предвођени Мајом Манојловић.

Публика изабрала "Хути Ота Тре"

Бенд из Зајечара "Хути Ота Тре" проглашен је за најбољи бенд по избору публике "Демофеста". Као поклон бенд је добио лаптоп, који је обезбиједила компанија "м:тел", која од оснивања подржава "Демофест". Гласање је било организовано путем веб апликације на "Демофест" "Фејсбук" страници "Демофеста" и трајало је пет дана. Бенд освојио је 243 гласа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана