Годишњица смрти: Елвис Присли - увијек у нашим мислима

Танјуг
Годишњица смрти: Елвис Присли - увијек у нашим мислима

ЊУЈОРК - Елвис Присли, светска музичка икона 20. вијека и краљ рокенрола, умро је на данашњи дан 1977. године у 42. години, а његов гроб на имању у Грејсленду посјети и 750.000 посјетилаца годишње, што Елвисову кућу чини дугом најпосјећенијом у САД, послије Бијеле куће.

Мало ко на свету не зна “Viva Las Vegas”, “Can't help follonh in love”, “Its now or never”, “Always on my mind”...

“Рођен је 8. јануара 1935. године - до звијезда, музичких и глумачких стигао је упркос скромним почецјима. Умро је од срчаног удара, услијед вишегодишњег предозирања лијековима”, подсјећа Њујорк Дејли њуз који Елвисов живот приказује кроз 49 кључних фотографија.

Имао је јединствени глас, пјевао је блуз, кантри и поп, подсјећају медији, шта је Еливса довело на свјетски трон 1950 - микс “бијелог кантрија и црног ритам и блуза”, који нико прије њега није покушао да изведе, а што је заувијек промјенио музику.

Рођен је у сиромашној породици, био је самоук, дјеца су га задиркивала због привржености мајци, а умјесто жељеног бицикла добио је гитару, и тако је све почело.

Глумио је у 26 филмова. Продао је више од 600 милиона плоча и освојио три Греми награде, а већ у 36. и Греми награду за животно дјело.

Џон Ленон говорио је да без Еливиса не би било ни Битлса, а Френк Синатра за себе да је само пјевач, а Елвис оличење цијеле америчке културе.

Краљ рока мртав је већ 43 године, али мит о њему и даље постоји, једина је особа савременог доба за коју сви знају ако се каже само Елвис био у Пекингу, Хондурасу, на Мадагаскару у Гани, на разним језицима и културама истог трена сви знају о коме је ријеч.

Медији су вољели да кажу да је све на Елвису и око њега вриштало на побуну и сексуалне слободе, од плеса куковима, дубока гласа, до припијене одјеће. Младе обожаватељке бацао је у транс, а конзервативну Америку у очај.

“Био је невјероватно лијеп. Свесно и одлучно срушио је сексуалне табуе. Привлачним су га сматрале како жене тако и мушкарци”, рекла је Дос, ауторка књиге “Елвис култура: обожаваоци, вјера и имиџ”.

Упркос милионима обожавалаца осјећао се усамљеним. Без престанка је узимао је седативе, антидепресиве и таблете за спавање што је утицало и на његов брак, породицу, понашање и наступе.

У посљедњих 30 мјесеци лечио га је “др Ник” - Џорџ Никопулос који му је за то вријеме прописао 19.000 различитих типова лијекова.

На породичном имању у Грејсленду - Мемфису, сваке године окупљале су се хиљаде поштовалаца из цијелог свијета. Сахрањен је са родитељима и братом близанцем који је умро на рођењу.

Прије неколико година, Елвисова бивша супруга Присила Присли, коју је упознао када је имала 14 година, током служења војног рока, и њихова ћерка Лиса Мари Присли, обратили су се обожаваоцима на гробу, којих је тада било око 75.000.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана