Глумац и гитариста у рокенрол обрачуну

Бранислав Предојевић
Глумац и гитариста у рокенрол обрачуну

ЛОНДОН - Славни глумац Џони Деп и легендарни гитариста Џеф Бек објавили су сингл “This Is a Song for Miss Hedy Lamarr”, као најаву свог заједничког албума названог “18”, који излази 15. јула.

Након што је глумац допутовао у Европу, како би одсвирао неке концерте са славним гитаристом након окончања бурне судске парнице против бивше супруге Амбер Херд, Бек је изјавио да тандем има спреман албум за објављивање.

Гитариста и глумац упознали су се 2016. године када је Бек гостовао у Деповој супергрупи “Холивуд вемпајерс”, у којој Деп свира са Џоом Перијом и Алисом Купером и то се претворило у искрено пријатељство, а потом и заједничку сарадњу.

- Када смо Џони и ја почели да свирамо заједно, то је заиста запалило наш младеначки дух и креативност. Шалили бисмо се како смо се опет осјећали као да имамо 18 година, тако да је то постао и наслов албума - рекао је Бек.

Плоча снимљена током претходне три године садржи 13 пјесама и углавном је албум обрада разноликог распона извођача од Марвина Гаја и Џона Ленона до бендова “Килинг џоук” и “Велвет андерграунд”, али садржи и пар Депових оригинала, укључујући поменути сингл “This Is a Song for Miss Hedy Lamarr”, који су свирали и на концерту, на позорници у Лондону.

Гитариста који је током каријере свирао са великанима у распону од Ерика Клептона преко Џимија Пејџа и Џими Хендрикса до Рода Стјуарта и бројних других умјетника био је задивљен талентом свог партнера.

- Нисам имао другог креативног партнера попут Депа годинама. Био је главна сила на овој плочи. Само се надам да ће га људи схватити озбиљно као музичара, јер је некима људима тешко прихватити да Џони Деп може да пјева рокенрол пјесме - истакао је чувени гитариста.

Деп је додао да је Џеф његов узор, али и пријатељ који је стајао уз њега у тешким моментима.

- Изузетна је част да свирам и да пишем музику са Џефом, једним од правих великана и неким кога сам сада довољно привилегован да зовем својим братом, који је био уз мене у моменту када ствари нису стајале најбоље за мене - објаснио је Деп.

Током рада у студију Бек каже да су он и Деп изазивали један другог да напусте своје зоне комфора са пјесмама које су одабрали да обрађују. Деп је као вокал показао велик таленат на пјесмама попут “Venus In Four”, групе “Велвет андерграунд” или баладе “Let It Be Me” тандема “Еверли брадерс”.

На инструменталима Бек демонстрира зашто је универзално цијењен као бог гитаре са задивљујућим верзијама пјесме “Midnight Walker” Дејва Спилејна и два класика “Бич Бојса”, пјесме “Caroline, Nо” и “Dont't Talk”.

Уочи изласка албума Бек ће 19. јуна с Депом започети турнеју по Европи.

Партибрејкер

Чувени глумац, прије успјеха глумачке каријере свирао је на гитари у неколико мањих бендова, да би након успјеха издао албуме под различитим именима.

Гостовао је на пјесмама Шејна Мекгвјена, Игија Попа, и Ванесе Парадис те бендова “Аеросмит”, “Оејзис” и других. Са групом “Холивуд вемпајерс” издао је два албума, а чувено је његово свирање са “Партибрејкерсима” током гостовања у Београду 1991. године, ради сарадње са Емиром Кустурицом, када је свирао на гитари у пјесми “Стој Џони”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана