Френк Синатра рођен прије 105 година: Поп звијезда са срцем у рукаву

Г.С.
Френк Синатра рођен прије 105 година: Поп звијезда са срцем у рукаву

Магично лепршави глас који подсјећа на празнике, лампице и снијег, на љубавне заносе и чежње за сусретима, погледима и додирима, био је глас Френка Синатре, чије пјесме су и годинама након његове смрти међу најслушанијим нумерама широм свијета, поготово у вријеме празника.

Амерички пјевач и филмски глумац италијанског поријекла Френсис Алберт Синатра, познат као Френк Синатра, који је свјетску славу стекао низом музичких хитова попут пјесама “Strangers in the Night” и “New York, New York”, рођен је у децембру прије 105 година, а оно што је иза себе оставио живјеће још дуго, ако не у оригиналу, бар у обрадама других музичара, који то из године у годину све више чине.

Синатра је био отјеловљење америчког шоумена, али и контроверзна личност ван позорнице, један од најуспјешнијих музичара и један од музичара с највећом продајом албума икада. Током каријере, која је трајала више од педесет година, Синатра је снимио 59 студијских албума и 297 синглова. Деби албум назван “The Voice of Frank Sinatra” објавио је 1946. године, а међу осталим студијским остварењима значајни су и албуми “А Jolly Christmas from Frank Sinatra”, “Come Dance with Me!”, “Come Swing with Me!”, “All Alone”, “September of My Yars”, “Stranglers in the Night”, “Moonlight Sinatra”, “That's Life” и други.

Синатра је био оригинална поп звијезда, човјек који је започео стварање концепт албума, био је икона стила, са срцем у рукавима, спреман да у сваком трену на свој начин испусти емоције и дијели их с публиком.

Успон рока задао је озбиљан ударац његовој каријери с обзиром на то да је пјевао класичне шлагере, али није толико утицао на будућу популарност, што је видљиво и данас јер је, упркос другачијим временима и генерацијама, он и даље инспирација многима и бунар неистражених мотива и музике.

Синатра је тада кренуо у филмске воде и добио улогу у филму “Одавде до вјечности”, за коју је освојио “Оскара” за најбољу споредну улогу.
Од тада се паралелно бавио глумачким и пјевачким послом. Глумио је у више од 50 филмова, међу којима су најпознатији “Ноћи Лас Вегаса”, “Не као странац”, “Неки су дотрчали”, “Ријечи и музика”, “Човјек са златном руком”, “Одавде до вјечности”, “Три наредника”, “Четворица из Тексаса”, “Детектив” и “Голи тркач”.

Био је познат и по присним везама са најважнијим личностима у кључним центрима моћи америчког друштва, укључујући готово све предсједнике САД у другој половини 20. вијека и најмоћнијег мафијашког кума Лакија Лучана.

Синатра је преминуо у мају 1998. године.

Вили Нелсон

Музичар Вили Нелсон најавио је да ће 26. фебруара сљедеће године објавити албум обрада Синатриних пјесама назван “That's Life”, који ће пратити Нелсонов албум “My Way” из 2018. године. Нелсон је раније овог мјесеца објавио обраду пјесме “А Cottage For Sale”.

- Сматрао сам да је то једна дивна пјесма и сазнао сам да многи исто мисле. Драго ми је што имам могућност да му одам почаст још једном - казао је Нелсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана