Фотограф Никола Тадић oбјективом лови јединствене тренутке и чува их од заборава

Илијана Божић
Фотограф Никола Тадић oбјективом лови јединствене тренутке и чува их од заборава

БАЊАЛУКА - Да је сваки тренутак у животу јединствен, важан и лијеп доказује бањалучки фотограф Никола Тадић, који објективом свог фотоапарата успијева да “замрзне” људе, звукове и покрете у времену.

Страст му је улична фотографија, а неке од најбољих настале су на путовањима која су му неисцрпна инспирација. Објективом преноси чари живота у Мароку, караване кроз Сахару, љепоте тајландских пијаца, игре кубанских дјечака и дјевојчица, а на њима препознајемо тугу у очима старице и умијеће уличних продаваца широм свијета. Овај ловац на тренутке ствара чаробне фотографије захваљујући којима упознајемо културу, традицију и начин живота народа.

У разговору за “Глас Српске” Никола Тадић је истакао да је фотографијом почео да се бави прије шест година, након што је завршио студиј географије те да је од тада фотоапарат  увијек уз њега.

- Будући да сам географ, на почетку сам највише фотографисао пејзаже и знаменитости градова, али како је вријеме одмицало, ушао сам и у комерцијалну фотографију, јер се на тај начин једино може зарадити. Тренутно највише радим фотографисање вјенчања и трудим се да користећи савремену опрему и нове технике рада направим што квалитетније и иновативније фотографије младенаца - рекао је Тадић.

У слободно вријеме фотографише људе и улице, а према његовим ријечима, прави умјетнички фотограф увијек мора бити спреман да ухвати тренутак.

То свједочи и једна од најљепших Тадићевих фотографија, која је недавно награђена на фото-конкурсу “Горан Терзић” у категорији “Људи мог града”, настала у једној од најпознатијих четврти у Истанбулу, на Таксиму.

- Тамо сам успио да усликам младог момка који је закачен на препознатљиви црвени трамвај читао књигу. То се десило тог момента и никад више. Та фотографија показује онај тренутак који успијеш да заледиш у времену и сачуваш заувијек - казао је Тадић.

Испричао је да је до сада имао једну самосталну изложбу и четири колективног карактера и објаснио да је за сваког фотографа који жели да буде успјешан у свом послу неопходна едукација.

-  Учествовао сам на семинару "Фотософиа” у Загребу, гдје смо радили са много познатих личности. То искуство ми је много значило да увидим своје мане и предности те да себе препознам. Захваљујући том семинару радио сам рекламну кампању за хрватску лутрију. Потом са радио фотографије за “Петрол” пумпе и још сличних пројеката - казао је Тадић.

Додао је да иако се чини да је фотографисање једноставно, иза тога има много рада, труда и улагања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана