Фестивал “Протфест” у Бијељини: У рокенролу најважније надахнуће

Љ. А.
Фестивал “Протфест” у Бијељини: У рокенролу најважније надахнуће

Бијељеина – Трибина под називом “Феномен рокенрола у умјетностима” одржана је у оквиру петог фестивала “Протфест”, који ће до недјеље трајати у Бијељини. На трибини су говорили Бане Јелић и Маријана Јелисавчић.

Према ријечима писца, музичара и сликара Банета Јелића, који је музичку каријеру почео соло албумима  а наставио у бендовима “Викторија”, “Неверне бебе” и “Освајачи”, на надахнуће умјетника  утиче више фактора  од вјере па до сујевјерја.

- Овде је најважнија прича о надахнућу, дакле одакле стиже надахнуће једном уметнику. Тема је рокенрол у уметностима, а ја бих је обрнуо уметности у рокенролу јер се то преплиће. Надахнуће може бити од Духа светога или нечастивога, ако смо неутрални у целој причи или атеистични онда смо сујеверни, онда у целој тој причи замењује веру за сујеверје - рекао је Јелић.

Говорећи о рокенрол сцени данас каже да треба направити разлику између здравог и болесног рокенрола.

-  Чак је и у време комунизма била много здравија ситуација, јер пре свега људи који су били на неким позицијама имали су здраву цензуру, а ми сада то немамо и то је планетарни проблем тј. проблем планетарног поретка - додао је је Јелић.

Фестивал “Протфест” организује Театар “Убунту”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана