Фанови Евровизије покренули петицију за укидање жирија након што је Лорин побиједила

ГС
Foto: Танјуг/АП

Фанови Евровизије, који су разочарани тиме што је Швеђанка Лорин освојивиши 583 бода однијела побједу, покренули су петицију за укидање жирија на споменутом музичком такмичењу.

Она је од жирија добила 340 бодова, а од публике 243. Финац Карија, који је завршио на другом мјесту, имао је 150 бодова од жирија и 376 бодова од публике. Многи фанови сматрају да наклоност жирија према Лорин није коректна. Као разлог за покретање петиције навели су да број бодова додијељених Шведској није у складу с мишљењем већег дијела јавности.

"Овај догађај је изграђен на претпоставци фер и непристрасне конкуренције. Међутим, дуги низ година постоји забринутост везана за улогу гласова жирија, који су се понекад значајно разликовали од гласова грађана. Поред тога, уочено пристрасно гласање у корист одређених земаља такође је предмет забринутости", између осталог су навели.

Мисле да је у најбољем интересу Евровизије и његових учесника да се сви жирији уклоне из процеса гласања. Вјерују да колективни глас јавности треба бити једина детерминанта исхода такмичења, преноси Кликс.

"Позивамо вас потпишете нашу петицију за реформу процеса гласања за Евровизију. Ваша подршка ће допринијети подстицању равноправнијег такмичења, које заиста одражава различите преференције јавности", написали су.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана