Еми награде постају родно небинарне: Нови термин за глумац и глумицу

Танјуг
Еми награде постају родно небинарне: Нови термин за глумац и глумицу

"Television academy", организатор доделе награде Еми, доноси малу, али значајну промјену у начину на који третира родно небинарне извођаче у конкуренцији за своју славну награду.

Наиме, номиновани и/или побједници у било којој категорији извођача могу захтијевати да њихова потврда о номинацији и статуа Еми награде носи родно неутрални израз "извођач", умјесто досадашњих категорија "глумац" или "глумица".

Организација ће и даље у својим категоријама користити називе глумац, глумица, споредни глумац и споредна глумица, али ће од сада надаље дозвољавати сваком појединцу да сам одлучује како се идентификује, тј. како жели да буде представљен, укључујући и родно неутрални израз - "перформер" (извођач).

Одлука организације стигла је након што је звијезда ТВ серије "Billions", Ејжа Кејт Дилон, јавно прозвала организаторе награде како су категорије, по њеном мишљењу погрешно, одређене према полу извођача.

Досадашње додјеле Емија су, тврди Дилон, искључивале оне који су се, као на примјер она, идентификовале као небинарне особе у 2017. години на додјели награда. На онову овога, тражила је да пребаце из категорије "глумица" у категорију "споредни глумац".

Прошле године, Дилон је у отвореном писму од организатора награде САГ, такође, затражила да одустану од родно детерминисаних глумачких категорија, наглашавајући да тек сада разумије да на такве номинације, "унутар категорија које постичу родну бинарност, може одговорити једино одбијањем номинације и позивом на промјену".

Награде "MTV Movies & TV Awards " и "TCA Awards " већ имају категорије и номинације које нису родно одређене, преноси jutranji.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана