“Џокер” Тода Филипса на трону

Agencije
 “Џокер” Тода Филипса на трону

Током протекле године објављено је мноштво филмова које је критика похвалила, а који су у исто вријеме били добро прихваћени и од публике. Сајт ИМДБ изабрао је десет најбољих филмова који су обиљежили ову годину.

На листи се налазе жанровски различита остварења, од драма, критички хваљених хорора, римејка и наставака, до анимираних филмова.

Листа је утемељена на гласовима корисника ИМДБ-а те на критикама и популарности филмова широм свијета.

 

1.”Џокер”

Окарактерисан као крими-драма и трилер, филм у режији Тода Филипса заузео је прво мјесто на ИМДБ листи.

У главним улогама глуме Хоакин Финикс, Роберт де­ Ниро и Зази Битс.

Радња прати кловна Артура Флека који жели да постане успјешан комичар. Он је истовремено психички болестан и депресиван самотњак који живи с психички болесном мајком. Бори се са собом и са околином у моралном и друштвеном распаду Готама, чији главни спасилац је Томас Вејн. Филм је приказао јединствену причу о познатом стриповском негативцу Џокеру, уз осврт на његово ментално стање и негативност с којом се околина опходи према њему, али и на суровост којом узвраћа свијету у којем живи, постајући тако главни антијунак.

Филм је освојио “Златног лава” на фестивалу у Венецији.

2. “Било једном у Холивуду”

Ново остварење Квентина Тарантина, филм “Било једном у Холивуду” заузео је друго мјесто на овој листи. Прослављени холивудски глумци Леонардо Дикаприо и Бред Пит нашли су се у главним улогама као Рик Далтон и Клиф Бут. Уз њих глуме и Марго Роби, Ал Паћино и други.

Кроз радњу филма приказана је прича о златном добу Холивуда, кроз сјај и биједу највећег филмског центра на свијету. У позадини радње одвија се прича о Шерон Тејт и породици Менсон.

3. “Осветници: Завршница”

Суперхеројски филм “Осветници: Завршница” у продукцији “Марвела” објављен је у априлу ове године и заузео је треће мјесто ИМДБ листе. Тренутно се налази на првом мјесту као филм с највећом зарадом у историји (2.797.800.564 долара).

У филму глуми позната глумачка екипа коју, између осталог, чине Крис Хемсворт, Крис Еванс, Елизабет Олсен, Еванђелин Лили, Џереми Ренер, Роберт Дауни Џуниор, Скарлет Јохансон, Том Холанд и други.

Филм су режирали Ентони и Џо Русо.

4. “Капетаница Марвел”

Суперхеројска акција, “Марвелов” филм “Капетаница Марвел” је на четвртом мјесту ове листе. Радња филма прати Керол Денверс која постаје један од најјачих суперхероја у свемиру, у времену у ком је Земља ухваћена у рат између двије ванземаљске расе.

За режију филма задужени су Ана Боден и Рајан Флек, а у филму глуме Бри Ларсон, Ли Пејс, Сајмуел Л. Џексон и други.

5. “Оно: Друго поглавље”

Филм настао по дјелу Стивена Кинга “Оно: Друго поглавље”, у режији Ендија Мушетија, представља наставак остварења из 2017. године. У филму глуме Џејмс Мекавој, Џесика Частејн, Џеј Рајан и други.

Радња пратим чланове Клуба губитника, двадесет седам година након радње у претходном филму. Они су одрасли и одселили се, али један телефонски позив који добију мијења све, те се они враћају у Дери да се обрачунају са Пенивајсом.

6. “Краљ лавова”

Играни “Дизнијев” филм “Краљ лавова” представља нову верзију познатог анимираног филма из 1994. године. Гласове у филму позајмили су Доналд Гловер, Сет Роуген, Џон Оливер, Џејмс Ерл Џонс. Остварење је режирао Џон Фавро.

7. “Спајдермен: Далеко од куће”

“Марвелов”  суперхеројски филм “Спајдермен” режирао је Џон Вотс, а представља наставак филма “Повратак кући” из 2017. године. У главним улогама глуме Зендаја, Том Холанд и Џек Гиленхал.

Радња прати Питера Паркера који одлази на одмор у Европу, гдје умјесто да се одмара спасава пријатеље од негативца Мистерија.

8. “Анита: Борбени анђео”

Научнофантастични филм у режији Роберта Родригеза нашао се на осмом мјесту ове листе. Радња прати оживљену Алиту која креће у потрагу за сопственим идентитетом и током трајања те авантуре она открива много тога о себи, те о мјесту у којем живи. У главним улогама су Роза Салазар, Кристоф Волц и Махершала Али.

9. “Аладин”

“Дизнијев” филм “Аладин” најновија је верзија познатог анимираног остварења која је ове године оживјела као играни филм. У главним улогама глуме Вил Смит, Мена Масуд, Наоми Скот и други.

Филм је режирао Гај Ричи.

10. “Ми”

Хорор трилер “Ми” режирао је Џордан Пил, а у главним улогама глуме Лупита Нионг, Винстој Дјук и Елизабет Мос.

- Породица Вилсон одлази у своју викендицу у Калифорнији на одмор и дружење с пријатељима. Када се врате на плажу у Санта Крузу, Аделејд Вилсон се присјећа трауматичног искуства на тој плажи које је преживјела као дјевојчица. Престрављена, моли супруга да се врате, али пред њиховом кућом се тада појави језива “породица” иста као они, и тада хорор постаје њихова стварност – назначено је о овом филму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана