Џејмса Бонда чека другачија борба

Г.С.
Џејмса Бонда чека другачија борба

Британски тајни агент Џејмс Бонд током година се борио с бројним негативцима, а ускоро би могао да се суочи с најдраматичнијим задатком до сада.

Наиме, челници америчке филмске компаније МГМ размишљају о продаји свог каталога филмова о британском тајном агенту, па чак и о продаји права на продукцију будућих филмских наставака по цијени од око четири милијарде фунти.

Амерички МГМ нада се да ће покренути битку за права која би могла да заинтересују стриминг сервисе попут “Нетфликса”.

Његова највећа имовина увјерљиво је филмска франшиза “Џејмс Бонд”, коју дијели с породицом Броколи, сувласником ауторских права. Интересовање за Бонда порасло је у октобру након смрти Шона Конерија, првог и, по многима, најбољег глумца који је утјеловио британског тајног агента на филмском платну.

МГМ је такође продуцирао или дистрибуисао филмове попут “Роки” франшизе, “Плеса с вуковима” и трилера “Кад јагањци утихну” као и многе ТВ серије, укључујући “Слушкињину причу”.

И раније су се челници МГМ-а поигравали могућношћу продаје свог каталога, али пандемија и раст популарности стриминг сервиса навели су их на размишљање да би овај пут могли добро да га уновче, са инвеститорима приватног капитала као могућим супарницима стриминг гигантима у новчаном надметању.

Америчка филмска компанија, која у свом каталогу има више од четири хиљаде филмских наслова и више од 17.000 часова снимљеног телевизијског материјала, већ је постала предмет бројних нагађања о продаји права, а “Епл” и “Амазон” проглашени су потенцијалним купцима.

- Надамо се да ће МГМ генерисати интересовање изван граница традиционалних холивудских играча. Америчке телевизијске мреже ове године су потрошиле милијарде долара на садржаје за промоцију својих стриминг услуга у односу на ривалски “Нетфликс” и “Хулу” - изјавио је за медије извор близак америчкој компанији.

“НБЦ Универзал” потрошио је 372 милиона фунти како би у свом власништву поново имао хит серију “Офис”, а “Ворнер брадерс” платио је 316 милиона фунти како би “Пријатеље” вратио на стриминг сервис “ХБО Макс”.

Филмска франшиза о Џејмсу Бонду ове године је претрпјела неуспјех с одгађањима емитовања и премијере најновијег филмског наставка “Нема времена за умирање”, уједно и посљедњег у којем улогу британског тајног агента игра Данијел Крејг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана