Дуо “Буч Кесиди”, Лука Рацић и Зоран Зарубица за “Глас Српске”: Можемо много да научимо из прошлости VIDEO

Миланка Митрић
Дуо “Буч Кесиди”, Лука Рацић и Зоран Зарубица за “Глас Српске”: Можемо много да научимо из прошлости VIDEO

Уметност увек мора да буде актуелна и да буде добра, да би комуницирала са публиком. Актуелност долази из искреног опажања света, а квалитет је вероватно нешто што је и раније проваљено гомилу пута.

Сматрају ово момци из дуа “Буч Кесиди”, Лука Рацић и Зоран Зарубица, који су се у разговору за “Глас Српске” осврнули на музику коју стварају, те на важност искрености у томе. Планирано је да овај састав у јулу наступи на “Нектар ОК фесту”, који ће бити одржан на Тјентишту.

- Можемо много тога да научимо из прошлости и њених великих уметника. Са друге стране нисмо поборници фетишизације прошлости и прављења “ретро” ствари само из форе - додали су.

ГЛАС: Ваша музика проговара о осјећањима и догађајима који дотичу већину људи и доста искрено проговарате о свему томе. Колико сматрате да је важан такав приступ музици и зашто га већина нема?

БУЧ КЕСИДИ: Такав приступ је кључан и то је оно што је највише допринело нашем успеху. Већина га нема вероватно или зато што нема храбрости да буде заиста искрена у својим песмама или са друге стране зато што није посветила довољно времена усавршавању тих песама и не уме да их пренесе на најбољи начин. То је занат и потребно је време да се научи.

ГЛАС: Да ли би све око нас било боље када бисмо били само мало искренији у свему што радимо?

БУЧ КЕСИДИ: Било би боље место наравно, та неискреност није природна него је вероватно наметнута притиском да се има стални посао, новац и каријера. Разне апстрактне ствари оптерећују људе и пре него што стигну да пронађу себе, на крају јурећи то заврше тако да не знају ни шта раде, за кога и са којим циљем.

ГЛАС: Да ли сте очекивали да ће албум “Еуфорија” бити овако позитивно прихваћен од стране многих, било да су у питању стари или нови обожаваоци?

БУЧ КЕСИДИ: “Надали смо се” је тачније него “очекивали”.

ГЛАС: Да ли бисте рекли да је ваша музика ваша највећа слобода? Стварате ли баш онакву музику какву волите да слушате? Постоји ли удовољавање публици?

БУЧ КЕСИДИ: Да, од почетка радимо оно што се нама ради и допада. То је диван осећај, као када почнеш да свираш инструмент и онда скидаш неке песме које су ти супер, само што су то наше песме, тако да је још боље. Чак и када бисмо решили да удовољимо публици, просто не бисмо знали како и шта тачно да радимо. Најбољи и вероватно једини начин да удовољиш публици је да радиш оно што ти се искрено допада и тај осећај се онда пренесе на публику.

ГЛАС: Шта приватно слушате? Да ли бисте препоручили нешто нашим читаоцима?

БУЧ КЕСИДИ: Strokes, Caroline Polachek HAIM, Thundercat, Харија Стајлса и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана