Детаљи овогодишње Евровизије: Русија дисквалификована, а ове двије земље поново учествују

ГС
Foto: Илустрација

Листа учесника за двије полуфиналне вечери на Евровизији је објављена.

Ове године у Торину у Италији, Србија ће се такмичити у другој полуфиналној вечери.

Констракта, која је са својом пјесмом "In corpore sano” побиједила на такмичењу “Песма за Евровизију '22” такмичиће се за пролаз у финале са Финском, Израелом, Азербејџаном, Грузијом, Малтом, Сан Марином, Аустралијом, Кипром, Ирском, Сјеверном Македонијом, Естонијом, Румунијом, Пољском, Црном Гором, Белгијом, Шведском, Чешком Републиком.

Представница Србије на овогодишњој Евровизији дуго је била на 15. мјесту на кладионицама, а сада се попела на 14. мјесто.

Украјина још увијек заузима прво мјесто и судећи по овим процјенама има највише шансе за побједу.

Италијанска пјесма “Brividi”, коју изводе Махмуд и Бланко, тренутно је друга на кладионицама и то одмах иза Украјине.

Према тренутним кладионицама, Италија би могла поновно да побиједи, а дупла побједа није се догодила још од почетка деведесетих, када је Ирска оборила све рекорде и побиједила три године заредом и то 1992, 1993. и 1994. године, пише Курир.

Пјесма Евровизије 2022. године биће 66. по реду избор за Песму Евровизије. Одржаће се у Торину, Италији, захваљујући побједи састава Манескин на Пjесми Евровизије 2021. године у Ротердаму са пјесмом „Zitti e buoni”.

Ово је трећи пут да се такмичење “Евровизија” одржава у Италији. Први пут је то било 1965. године у Напуљу, а други 1991. године у Риму.

Такмичење ће се састојати из два полуфинала која ће се одржати 10. и 12. маја и финала које ће се одржати 14. маја 2022. године.

Ове године ће на такмичењу учествовати 40 земаља, а Јерменија и Црна Гора ће се вратити након одсуства 2021. године, док је Русија дисквалификована са такмичења, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана