"Демофест" у јулу поново у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Након пет година паузе музички фестивал “Демофест” ове године поново ће бити одржан на бањалучкој тврђави Кастел, потврђено је данас на конференцији за новинаре, одржаној у Каменој кући на Кастелу.

Фестивал ће бити одржан у јулу, као и ранијих година.

- Једна од највећих иницијатива која је стигла нама као организатору је дефинитивно иницијатива градоначелника Драшка Станивуковића. Он је прошле године самоиницијативно фестивал и најавио. Ми смо се и сами изненадили кад смо то прочитали у медијима. Причамо већ неко дуже вријеме, наравно, да би се неке ствари десиле потребно је да се за то стекну и услови. Успјели смо уз помоћ градоначелника да дођемо у ситуацију да се окупимо овдје и најавимо ново издање - рекла је директорица Бранкица Јанковић и додала да је било потребно да се стекну повољни услови да би планирање фестивала уопште почело.

Званичан датум одржавања, који ће обухватити другу половину јула, као и званични програм биће најављени у наредном периоду.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је Бањалуци потребно вратити дух и све оно што је одликује, а међу њима је и фестивал.

- Значајно је када у било којој области добијете подршку, а замислите колико бендовима значи подршка на самом почетку. То даје “Демофест”. Та стара душа града, а уједно и будућност у једном, све то значи “Демофест”, а “Демофест” јесте Бањалука - објаснио је Станивуковић и додао да је “Демофест” прича већа од свих нас.

Осим што је фестивал званично најављен, објављен је и конкурс на који сви демо бендови могу да се пријаве од данас до 17. априла.

- Прва награда је продукција албума у вриједности од 5.000 евра, друга награда бинска опрема у вриједности од 2.000 евра, док је трећа награда опрема у вриједности од 1.000 евра - забиљежено је на званичном веб сајту “Демофеста”, гдје је назначено да ће на фестивалу бити додијељена и награда “Плави бас” за најбољег басисту.

“Демофест” је први пут одржан 2008. године, а посљедњи пут у јулу 2018. године, а током свих тих година у Бањалуци су наступили, како многобројни демо бендови, тако и бројни домаћи и страни музичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана