„Демофест 2023“ у Бањалуци од 20. до 22. јула, ево ко све наступа

Танјуг
„Демофест 2023“ у Бањалуци од 20. до 22. јула, ево ко све наступа

БАЊАЛУКА - „Morcheeba“, Паров Стелар, Феми Кути, Кирил Џајковски, „Nipplepeople“, „Лајбах“, Roni Size, неки су од великих свјетских и регионалних музичара који ће наступити на фестивалу „Демофест 2023“ у Бањалуци, на Тврђави Кастел од 20. до 22. јула.

Сигурно ће највећа звијезда бити права амбијентална трип хоп атракција “ Morcheeba ” из Бристола (Енглеска), на челу са чаробним вокалом пјевачице Скај Едвардс.

Аустријски музичар, композитор, продуцент, ди-џеј Паров Стелар такође ће наступати на Главној бини „Демофеста 2023“. Он је пионир електросвинга, човјек који је наступао на фестивалима као што су „Коачела“ и „Гластонбери“ и специфичан умјетник који својим перформансом оставља без даха најширу публику.

На „Демофест 2023“ стиже и македонски визионар Дјаикоски или Кирил Џајковски, регионална верзија чувеног Жана Мишел Жара, пионира електронске музичке умјетности. 

Line-up чини још и чувени Roni Size, ди-џеј и продуцент, чест гост Србије и цијелог региона на многим фестивалима.

Принц афробита, велики борац за политичку и социјалну правду, досљедан насљедник свога оца Феле Кутија - све ово су ријечи којима се најчешће описује лик и дјело чувеног нигеријског музичара Фемија Аникулапо-Кутија, који долази на овогодишњи Демофест.

Од регионалних имена, наступаће словеначки мрачни мистици “Лајбах”, маскирани загонетни дуо “ Nipplepeople ” из Хрватске, хрватски ауторски рок, панк, блуз бенд из Сиња – “M.О.R.Т.”, хрватски електро алтернативни поп састав “Pocket Palma”.

Од домаћих снага концерте ће имати алтернативни рок бенд “КОИКОИ” у којем пјева и свира гитару глумац Марко Грабеж, електро поп млада дама Там (Тамара Поповић), хип хоп реп атракција “Sunshine”, реперка Сајси MC, независни рок “Визељ”, репери из Ниша – “Стерео Банана”, електро поп дама Бојана Вунтуришевић.

Од нових бендова на „Демофесту 2023“ наступаће састав “Неки Репери” из Сплита, сачињен од три вокала, гитаре, бас гитаре, клавијатура и бубња, а који својом широком палетом звука те занимљивим и богатим инструменталима ствара потпуно нову мјешавину жанрова у којој свако може уживати.

Публика на Кастелу ће упознати и хрватско‐пољску кантауторку и мулти‐инструменталисткињу Соњу Агату Бишћан из Загреба, рок групу “Пера Брада Потомак” из Београда (почетком године издали су свој први ЕП "Катаклизма капитализма"), бенд “Sky Hook ” из Ниша - јединствена сценска енергија и хармонија која влада међу члановима групе једина је и најбоља реклама коју ови музичари имају.

Ту је и бенд “Шкофја Лока” (Београд), а овај вокално инструментални организам фјуриозних ритмова је мјешавина свирке и електронских звучних форми, предвођен вокалним дуом на штиклама “Пуслице из пакла”, а ту су и “Sin Seekas ” –  бенд који је промијешао ска, балканске мелодије, кросовер реге, фанк и денсхол, или “Вврано” - бенд који за себе каже да је манифест потпуне музичке демократије и практичне једнакости свих чланова.

Алтернативни рок звук, са комбинацијом мрачних и жестоких рифова те упечатљивих и пјевних мелодија, има своје мјесто под бањалучким небом – на Касталу ћемо видјети и хрватски бенд “Soulcase“ из Ријеке.

Индие - независни рок бенд који, како каже, има само један ултимативни циљ - да се прослави – “Оxајо” из Београда, а ту је и соло пројекат пјевачице и кантауторке Петре Пелемиш – “MISH” (Љубљана).

Група људи која дели љубав према музици и врло добро се слажу како на креативном, тако и на људском нивоу јесте “Melldown” из града домаћина, а “ЛоМ” из Копривнице (Хрватска) јесте бенд који у свом саставу нема бубњара, већ свирају преко претходно направљених сeмплова уз живу свирку гитаре, баса и пратећих вокала.

Жестоки и сањиви трио у саставу бубањ, бас и гитара са атмосферичним вокалом и инструменталном потпором која представља комбинацију различитих жанрова од алтернативног рока, њу вејва све до гаражног рока чине “Гризете” (Нови Сад).

Иако млад српски бенд, иза себе имају наступе на бројним музичким фестивалима, а кажу да воле и клупске свирке – “Деминутив” (Прњавор), а група која не пролази испод радара, већ на „Демофест 2023“ долази са освојеним првим мјестима на гитаријадама у Мостару, Александровцу и Ужицу, јесте “Ехо Радар” из  Приједора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана