Дел Бој са Тригеровом метлом тјера корону

Вања Жарковић
Дел Бој са Тригеровом метлом тјера корону

Легендарни британски глумац сер Дејвид Џејсон, непоновљиви Дерек (Дел Бој) Тротер из култне серије "Мућке", 2. фебруара прославио 81. рођендан.

Био је електричар, ТВ водитељ за дјецу, супер звијезда... а на крају постаде и витез. Ипак, оно што га свих ових година никада није напуштало су скромност и смисао за хумор, а те особине чувеног глумца красе и сада, кад је загазио у девету деценију. Док се свијет увелико бори са пандемијом корона вируса поруку свијету је послао и Џејсон. Он се јавио из изолације и охрабрио људе широм планете, уз наду да ће се ова пошаст врло брзо побиједити. Џејсон се у поруци дотакао и сцене из серије "Мућке" и поменуо чувену Тригерову метлу.

- With Trigger's broom, we'll beat this soon (Са Тригеровом метлом, ово ћемо побиједити ускоро). Ок? Срећно - навео је Дел Бој.

Рођен је током Другог свјетског рата, за вријеме санкција и редукција 1940. Његова мајка је требало да роди близанце, али је само он преживио. Рођен је у сиромашној радничкој породици, као Дејвид Џон Вајт у Едмонтону, али је презиме промијенио сазнавши да већ постоји глумац који се зове Дејвид Вајт. Његов отац Артур је био продавац на рибљој пијаци, а мајка спремачица.

И сам Дејвид је већ са 15 година радио као трговац. Ту је научио доста ствари које ће му помоћи за улогу која га је прославила. Када је као младић рекао да жели да постане глумац, Дејвидов отац имао је један услов да његов син прво стекне "право" занимање. Дејвид се тако школовао за електричара, што је касније и радио, а затим се бацио на тражење првог глумачког посла.

- Глума је била мој највећи сан. Осјетио сам да ми вријеме измиче. Нисам могао да поднесем помисао да имам 35 година и да нисам покушао и да морам да се кајем и живим с мишљу "шта ако" до краја живота - признао је глумац.

Каријера

Телевизијска каријера данас легендарног глумца почела је давне 1964. године, а првих шест година глумио је у дечјим емисијама и радио као ТВ водитељ за дјецу. Затим је глумио у сапуници "Crossroads", а 17 година касније, пронашао је најпопуларнију ролу, препродавца и кицоша Дел Боја у ситкому "Мућке".

- Одрадио сам свој дио послуживања по ресторанима, прања аута, чега год. Једно вријеме радио сам и као електричар, а опробао сам се и у уређењу ентеријера. Али полако ми се срећа осмијехнула - рекао је Џејсон.

Серија је пратила успоне и падове у животима браће Тротер из Пекама, старијег, брбљивог Дел Боја и млађег и смотанијег Роднија (Николас Линдхерст), нарочито њихове бројне узалудне и најчешће сулуде покушаје да се брзо обогате продавањем нелегалне, половне и неквалитетне робе.

Браћа из радничке класе који на сваки начин покушавају да избјегну плаћање пореза брзо су освојила срца публике. Назив серије, у оригиналу "Само будале и коњи" (Only Fools and Horses) дио је пословице "Само будале и коњи морају да раде да би зарадили".

- Сљедеће године у ово вријеме бићемо милионери - фраза је коју је Дел Бој у "Мућкама" често говорио, која и данас мами осмијехе.

Током десет сезона емитовања и још девет божићних специјала, "Мућке" су постале поп феномен и дале допринос британској култури.

- Све што сам радио било ми је задовољство и ужитак, да куцнем у дрво. Волим свој посао. Глумац Рони Баркер рекао ми је "какву срећу имамо да нас плаћају јако добро зато што сами себе засмијавамо" - казао је сер Дејвид Џејсон.

Као Дел Бој Дејвид се посљедњи пут појавио 2014. године, 33 године од почетка приказивања серије "Мућке". У септембру 2006. Џејсон се нашао на првом мјесту на листи 50 највећих телевизијских звијезда, састављену поводом 50 година рада британске телевизијске мреже ИТВ.

Добитник је бројних награда. Иако никада није успио да оствари велики успјех на филму, највећу част је доживио када га је краљица Елизабета прогласила витезом Велике Британије због доприноса умјетности и култури те земље.

Серија је недавно проглашена за омиљену у Великој Британији и спекулисало се да ће се снимити нове епизоде, али је популарни глумац открио због чега се више неће вратити на мале екране у овој улози. И разлог је изузетно тужан.

- Било би добро поново снимити "Мућке", али немамо писца. Имали смо дивног сценаристу Џона Саливана али је умро 2011. - рекао је он.

Уз незаборавног Дел Боја, Џејсону каријеру су обиљежиле и улоге инспектора Џека Фроста у серији "Фростов приступ", тате Ларкина у серији "Дражесни пупољци мајски" и Гренвила у хумористичкој серији "Увијек отворени".

Приватни живот

Џејсон је живио 18 година са невјенчаном супругом, глумицом Мифанви Талог, коју је његовао док је боловала од рака дојке до њене смрти 1995. То искуство надахнуло га је да оснује добротворно удружење, које помаже дјеци обољелој од карцинома. Због губитка партнерке Дејвид је захтијевао и да његов лик детектива Фроста у серији изгуби супругу. Није желио да глуми да је у браку или вези с другом женом док је удовац.

Отац је постао тек у 61. години, када је његова дјевојка, двадесет година млађа глумица Џил Хинчклиф родила кћерку. Назвали су је Софи Меј.

- Нисмо изабрали име све док се није родила. Име није добила ни по коме из наших породица, али нам се допало и изгледа да јој савршено пристаје – испричао је чувени глумац.

Дејвид и Џил вјенчали су се 2005., четири године након рођења кћерке.

- Брак је као да се бациш у ријеку, а хтио си само да попијеш воде - описао је глумац поимање брака.

Док је као младић гледао емисије славног истраживача мора Жака Кустоа, постао је фасциниран морским свијетом, што је резултирало да касније постане покровитељ добротворне организације "Шарк Труст" која се бори за конзервацију популације морских паса. Легендарни глумац такође је и квалификовани пилот хеликоптера. Његов живот је био углавном скроман, а обиљежио га је и један догађај којег се нерадо сјећа. Дел је у аутобиографској књизи "Мој живот" открио да је снимио порно филм.

- Моја велика срамота је то што сам једном приликом, ненамјерно, глумио у порно филму. Додуше, нисам снимао безобразне сцене, али сам био ту - открио је Дел Бој у својој књизи.

Четири године касније објавио је наставак "Само будале и приче: Од Дел Боја до Гранвила, Поп Ларкина до Фроста", према својим најпознатијим улогама.

- Нико се није надао да ће Дерек Тротер из солитера, који носи име

Нелсон Мандела, тако далеко догурати. Још покушавам да

дођем себи - рекао је чувени глумац.

Најбоља сцена у историји

Британска компанија "Виргин Медиа" спровела је истраживање како би утврдила који тренутак у историји телевизије публика сматра најбољим, а учествовало је 2.000 испитаника.

Побједу је убједљиво однијела сцена из серије "Мућке", када се Дел Бој током разговора с Тригером (којег игра покојни Роџер Лојд Пек), лежерно наслања на шанк док изговара: "Буди фин и кул, сине, фин и кул, знаш на шта мислим?" и пада на леђа.

Пет занимљивости о "Мућкама"

- Џејсон није био први избор за улогу Дел Боја. То је требало да буде Џим Броудбент, који се ипак појавио у серији као инспектор Рој Слејтер.

- Први назив серије је требало да буде "Readies", што у сленгу значи новац, а размишљало се и о имену "Bug brother", како је названа прва епизода.

- Стриц Алберт (Бастер Мерифилд) 40 година се бавио банкарством, а у 57. дао је отказ и почео аматерски да се бави глумом. У једној епизоди говори како је боксовао у морнарици. Интересантно, Мерифилд је заиста био боксер

- Глумица Елизабет Харли је била на аудицији за Роднијеву дјевојку Касандру, али је одбијена јер је била преатрактивна.

- Најдуже снимана сцена је била она на декином гробу. Џејсон и Линдхерст су често плачем прекидали снимање јер су сјећање на Ленарда Пирса који је тумачио њиховог деку доживљавали веома емотивно. Сузе у тој сцени су праве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана