Дел Арно бенд: Нову пјесму чувамо за ОК фест

Глас Српске
Дел Арно бенд: Нову пјесму чувамо за ОК фест

Наступ на "Нектар ОК фесту" конципирали као пресек наших 30 година каријере, излог онога што овај бенд може и што ради свуда где свира. Пружићемо публици увид у све, или готово све најважније моменте ове групе.

 Долазимо у пуном саставу и са собом доводимо нашег друга и пријатеља Цоџоте-а како бисмо публици приредили част и задовољство да прва на читавом простору наше бивше домовине чује уживо песму "Још увек има наде".

Овим ријечима фронтмен легендарног београдског реге састава "Дел Арно бенда" Јован Матић најављује њихов наступ на "Нектар ОК фесту", који ће бити одржан од 30. јуна до 2. јула у Националном парку Сутјеска на Тјентишту.  

- Дакле светска премијера те, за  Coyote-а и нас веома важне песме, биће управо на Тјентишту. Мислим да је то право место за овакву премијеру и за овакву песму с обзиром на поруку коју носи - каже Матић који ће наступити на "Jagaermaister main" стејџу.

Долазак на Сутјеску сматра посебно важним и напомиње да је одавно открио љепоте овог националног парка.

- У време када сам се ја школовао то је била једна од обавезних "станица" бар једне од ђачких екскурзија. Сећам се да смо чак и слушали предавање о ратним операцијама. Седели смо око споменика, а један красан човек нам је, све показујући на околне планине, објашњавао потанко шта се и када збило током битке. Касније сам у више наврата пролазио и задржавао се овде јер је то једно чаробно место нетакнуте природе које одише изузетном енергијом и просто одузима дах - прича Матић.

"Дел Арно бенд" се, каже, увијек изузетно радује свакој могућности да ван своје домовине представи свој рад.

- Наступ на фестивалу за нас носи више од симболике простора у коме ћемо свирати, мада она није нимало занемарљива, носи могућност да лековитост својих порука, а реге управо носи са собом само лековите поруке, љубави, емпатије, разумевања и толеранције још једном пренесемо људима са наших простора. Уверени смо да да нам је свима после свега што смо преживели управо таква порука потребна и ми ћемо је свакако пренети пуног срца - рекао је Матић.

Музичар се присјетио и почетка каријере, када је давних осамдесетих почео да ствара ауторску музику у оквиру реге правца. Бенд је основао са братом Владаном у јулу 1986. у Београду.

- Два су фактора утицала на ову одлуку. Први је да смо се брат и ја већ тада увелико бавили музиком и да смо активно размишљали о томе да се упустимо у професионално бављење тим послом. Истовремено смо обојица имали већ велику љубав према реге музици. Мало је рећи да сам ја лично био заражен њоме и да сам у размишљањима о професионалном бављењу музиком имао у виду да би за сцену (на којој тога није било тада) можда било занимљиво да постоји ауторски реге бенд, под условом наравно да свира тај жанр довољно добро - испричао је музичар.

Открива да их чека прилично активно љето и наступи на бројним фестивалима.

- Када све одсвирамо улазимо у студио у започињемо снимање једног заједничког албума са певачком групом "Jendje". Њих смо упознали преко старих познаница из групе "Паганке" са којима смо сарађивали још у време настанка албума "Reggaeneracija". Веома се радујем овом снимању и очекујем доста од овог заједничког подухвата који носи радни наслов "Јамајка сусреће Балкан" - открива Матић.

Фестивал

- Ми смо већ од прошле године у контакту са људима који су одговорни за овај фестивал и договарамо наш долазак. За фестивал смо наравно чули као и верујем сви који воле добу музику. Осим амбијента у коме се одржава и који је вероватно један од најинтересантнијих у Европи, одликује га сваке године изузетан програм. И ове године ће бити тако а ми смо захвални што ћемо моћи да делимо бину са легендама музике са ових простора пре свих Јосипом Лисац - каже Јован Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана