Дејан Цукић: Шанк је кључно место музичке индустрије

Ратомир Мијановић
Дејан Цукић: Шанк је кључно место музичке индустрије

Музичар Дејан Цукић на домаћем нотном небу опстаје тридесет година, од "Спорог ритам бенда", "Дизела", "Тилта", "Булевара", па прва три албума "Бајаге и инструктора", а све му је, како каже, у разговору за "Глас Српске" прошло као трен

- Музика је предивна ствар. У свему што радим мене држи та страст према музици. Надам се да људи то осете, да успевам да им пренесем део те своје страсти за музиком  - каже он.

Први радови са "Спорим ритам бендом" настају у мају 1987. године, а ове године слави три деценије рада.

- Почели смо да снимамо у мају и јуну, а тај албум је изашао у новембру, када сам се вратио са оне чувене турнеје по Русији са "Бајагом и инструкторима". Пре недељу-две дана кренули смо са једним синглом, обрадом песме "Од шанка до шанка" Андреја Шифрера из 1979. године. Као што ми је била са тог првог албума јако битна обрада Џонијеве песме "А шта да радим", тако ми је ова песма емотивно важна. Као што је и шанк некако постао кључно место музичке индустрије ових простора - прича он.

 Спремају и неке ауторске ствари, а једну од њих ће одабрати као нови сингл и спот за јесен, у то неко вријеме када је и објављен њихов први албум.

Дејан Цукић није само музичар, већ и књижевник и преводилац.

- Управо је изашао превод биографије групе "Пинк флојд", књига се зове "Кад свиње полете". Ту сам превазишао самог себе. Иначе су моји преводи специфични по огромном броју фуснота, а овде је имам - и на наслов. Јер право значење наслова је - кад на врби роди грожђе. Међутим, та иконографија летећих свиња је толико присутна у раду групе "Пинк флојд" да сам морао да оставим буквални превод - прича Цукић.

 А оно што се тек може очекивати, а могло би бити занимљиво је управо за бајкере, а то је аутобиографија Бруса Спрингстина, коју је превео и излази у издању "Лагуне" за десетак дана.

Када би покушавао да издвоји који су све музичари утицали на његов рад, сваки пут би дао другачији одговор, јер би се сјетио неког новог.

- Албуми "Битлса" сигурно. Наравно и "Стоунси" али више концертима него албумима. Боб Дилан и Френк Запа су такође људи који су на различите начине градили мој музички укус - који зато и јесте тако различит. Стив Вондер и његових пет албума током седамдесетих година јесу вероватно један од најимпресивнијих опуса у историји популарне музике. Да не говорим о групи "Лед цепелин" уз коју сам растао. Било је пуно тога, као што и данас на мене утиче пуно тога од музике што је слушају моја деца… Моја кћерка је савршено приметила разлику у генерацијама - твоји су родитељи, каже, теби викали "утишај то!", а ти нама вичеш "појачај то!". Кад чујем да слушају нешто добро, хоћу одмах да сазнам шта је то - казао је Цукић.

Доброта према људима

- Пробајте да се са овим ужасним временима изборите осмехом и позитивном енергијом. Пробајте да будете добри према људима који вас окружују јер ако сви будемо добри према људима око нас - свет ће бити много лепше место - поручио је Цукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана