Дечак: Умјетност повезује регион

Танјуг
Foto: Слободна Далмација

БЕОГРAД - Хрватски поп рок бенд "Ватра" одржаће два концерта у Србији – 27. октобра у београдском клубу BitefArtCafe и 28. октобра у Герила бару у Новом Саду, а фронтмен Иван Дечак специјално за Танјуг каже да је умјетничка сцена повезала регију некадашње Југославије.

Музичар је нагласио да ће ово бити њихов други самосталан концерт у пријестоници Србије, након што су се премијерно представили 2018. године на цјеловечерњем концерту у Дому омладине Београда, у сали "Американа".

"Истина, били смо најављени и прошло лјето да гостујемо на Летњој сцени такође BitefArtCafe-а, али се на жалост опет десила корона", објаснио је пјевач и текстописац пјесама "Ватре", јер је непосредно пред њихов долазак лјета 2021., ипак наступ био – отказан.

"Буквално је било - "не може се, може се, може се", и на крају – не може се свирати, и онда смо у бенду одлучили да одложимо за неко нормалније вријеме. Морали смо тако учинити, више се није могло знати да ли ћемо смјети да дођемо у Србији или не. Мада, и сами не знамо да ли је дошло коначно то нормалније вријеме", сматра Иван Дечак, који са групом "Ватра" стиже у у склопу своје турнеје, на којој промовишу предстојећи 10. студијски албум.

"Ватра" је хрватска поп рок група основана 1999. године.

Пјесма „Тремоло" у којој се појављује Дамир Урбан, донијела је групи награду Порин за најбољу вокалну сарадњу 2012., а исту престижну награду освојили су 2015. за пјесму године и најбоље извођење групе са вокалом, за велики хит „Танго".

Чланови бенда су: Иван Дечак - водећи вокал и ритам гитара, Томислав Шушак - бас гитара, Ирена Целио - клавијатура, пратећи вокал, Роберт Келемен - соло гитара, Марио Роберт Касумовић - бубњеви.

Поп рок бенд "Ватра" објавио је до сада девет студијских албума.

Дечак је за Тањуг истакао да има подједнаку одговорност када наступа на великим фестивалима и манифестацијама и када држи соло концерт какав ће бити 27. октобра.

"Теже је освојити публику на неком фестивалу као што је код вас Beer fest, јер можда ти људи нису дошли само због нас, већ смо им ми једни од многих које ће чути. Трудим се да будем апсолутно професионалан у сваком сегменту наступа, у сатници, изведби, а на фестивалима смо још ограничени са временом. И у клубу за 100 људи и у некој дворани од 5000 фанова, или на фестивалима од неколико десетина хиљада, дајем свој максимум", рекао је Дечак.

Иван Дечак је срећан што имају публику у Србији, иако су први албум "Између нас објавили 1999. године, и било је тешко након распада СФРЈ почети каријеру, јер је тек требало да их регион упознаје.

"Примјетио сам да су у Београду људи апсолутно слободни на концертима, и то ми се јако свиђа. Није то тако код нас. Постоје градови у Хрватској где се људи снебивају, јер су угледали неког сусједа, или учитељицу од свог сина, и онда су стиснути. Али, код вас је другачије – овде човјек дође, плати карту и сматра да је дошао да то вече ужива и сигурно каже "ово је мојих два сата". И то се увек осјети, а пулс српске публике ми се веома свиђа", нагласио је Дечак за Тањуг.

Заиста је тешко замислити пјевача да се љути, има било какве проблеме, буде нераспложен, или је можда само на сцени такав.

"Занимљиво је да многи људи са којима причам то све примјете. У суштини ја то и не примјећујем, не гледам своје лице. Чињеница је да сам заправо увек овакав, и код куће гдје се играм са својим клинцима, возимо се бициклима, одлазимо у риболов. Имам сина од пет и ћерку од осам година", каже хрватски умјетник и наглашава да му је музика позив, а не посао, јер му то онда не звучи како треба, испада да мора да га ради, а музичка умјетност је његов избор.

"Имам ту привилегију да могу живјети само од музике и не морам радити ништа друго.

Дакле и мој позив и то моје презиме Дечак доводи до тога да људи мисле да сам ја неки Петар Пан", оценио је Дечак.

Све више хрватских музичара гостује у Београду - Ванна, Горан Каран, бенд "Хладно пиво" се опростио на неко вријеме, "Nipplepeople" послије Beer festа наступали су у Новом Саду, "Елементал", чека нас и Ида Престер.

"Мени је све то предивно. Регија је опет спојена, барем што се тиче умјетности. Ми смо као бенд имали то проклетство да смо настали доста година након распада Југославије. Нисмо имали могућност да се обраћамо публици која је била једна велика територија. Сви смо били - једно. А онда се десило све то што нам се десило, а ми смо објавили први албум 1999. године. Прво смо почели да се обраћамо нашој публици у Хрватској, интернета није било, и онда се и он десио, који нам је помогао и почео је брисати све те границе који су заправо сулуде, али на жалост у главама многих људи и даље постоје",

Сарадња са Машимом заиста је била успјешна, ријетко изванредна пјесма дует "Нама се никуд не жури", а касније си писао текст и за његов хит "Мали круг великих људи" и открио је да је аутор и најновије нумере "Замисли" .

"Ту песму је на клавиру компоновао на жалост покојни Рајко Дујмић и његова жена ме је назвала и рекла да има снимак како Рајко свира клавир. Након тога сам написао цијелу мелодију и текст и пјесма је требало да затвори 10. албум "Ватре", али сам сматрао да је она идеална да је отпјева неко са већим животним искуством, и Машимо је за њу савршен", објаснио је Дечак.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана