Деби албум бенда “The Greatful Dead” слави 55. рођендан: Живи звук љета љубави

Бранислав Предојевић
Деби албум бенда “The Greatful Dead” слави 55. рођендан: Живи звук љета љубави

САН ФРАНЦИСКО - Дебитантски албум легендарне психоделичне рок групе “The Greatful Dead”, назван именом бенда, оригинално је објављен прије 55 година најављујући музички почетак тзв. љета љубави.

У настанку таласа промјена у америчкој музици шездесетих не смије се занемарити улога овог бенда који је својом музиком и концертима обезбиједио друштвено-културну позадину за дешавања хипи револуције. Жанр психоделичног рока послужио је као утопијско окружење, у којем су различите групе пронашле симболе колективног идентитета потпомогнутог дрогама и музиком, а овај састав истицао се мјешавином жанрова, од џеза преко рока, блуза, фолка до кантрија те јединственим односом са својом публиком.

Џери Гарсија, главни гитариста и вокал, бавио се кантри музиком, басиста Фил Леш је био школовани класични композитор, утицаји ритам гитаристе Боба Вира су били укоријењени у фолку, свирачу на хармоници и клавијатуристи Рону Мекернану главни интерес била је блуз музика, а бубњар Бил Кројцман је студирао џез.

Заједно као бенд су понудили потпуно другачији приступ у односу на остатак сцене, од њиховог сировог изгледа, прилично различитог од класичног хипи стила, до њихових наступа уживо заснованих на дугим импровизацијама и одврнутим појачалима до њиховог презривог односа према заштити ауторских права њихове музике. “The Greatful Dead” су се помно бринули да увијек живе по својим правилима, а ноншалантан однос бенда према обожаваоцима, који снимају њихове лајв сетове била је, заиста, ноторна чињеница, па су чак активно подстицали публику да дијели њихову музику, али је састав, по ријечима Гарсије, знао да су концерти њихово главно оружје.

- Ми смо првенствено били живи бенд. Били смо рођени за бину, да свирамо и играмо са публиком. У студију је било превише стерилно окружење за нас, јер тамо није било никога да се љуља са нама, само гомила микрофона и стакла - рекао је Гарсија.

Међутим, пошто су њихове колеге из Сан Франциска “Jefferson Airplane” склопили уговор о снимању албума, и “The Greatful Dead” су одлучили да учине исто, па су 1966. године потписали уговор са “Ворнер брадерсом”. Отпутовали су у Лос Анђелес да у јануару 1967. године сниме свој истоимени првенац, пошто су били млади и неискусни умјетници добили су само четири дана да сниме пројекат. На крају су успјели да ураде деби албум, забиљеживши седам извођења старих блуз и фолк мелодија и двије оригиналне пјесме. Плочу отвара оригинална нумера “The Golden Road”, која је близу онога што ће постати препознатљив звук групе са пуно ритмичких акробација, три електричне гитаре које џемују, вриштеће оргуље и лијени вокал. Сљедеће пјесме, “Beat it On Down The Line” и “Good Morning, Little School Girl” се ослањају на традицију блуза, “Cold Rain and Snow” прерађена је верзија америчке фолк пјесме, док се “Sitting on Top of The World” поново ослања на традицију блуза. Нумера “Cream Puff War” је друга ауторска пјесма испуњена хипнотичким гитарским линијама, уводи слушаоца у препознатљив звук бенда који су даље развијали у наредним издањима. Балада средњег темпа “Morning Dew” је канадска фолк пјесма, док плочу затвара нумера “Viola Lee Blues”, десетоминутна џем импровизација која даје назнаке шта се може очекивати ​​од бенда уживо. Продукција и микс плоче били су чудни са бас линијама у другом плану, а ни сам бенд није био претјерано задовољан јер, по њиховом мишљењу, плоча није ухватила енергију њихових концерата. Ипак нумере попут: “The Golden Rorad”, “Cream Puff War” и “Viola Lee Blues” достојно су обиљежиле почетак бриљантне каријере групе настављене низом албума “Anthem of the Sun” (1968), “Aoyomoya” (1969) и “Workinfman's Dead” (1970).

Педесет пет година касније деби албум чувеног састава пружа савршен увид у њихове ране године, запечативши њихов јединствени звук на линији фронта америчке контракултуре, која ће бити названа љето љубави и које ће се завршити онако како су завршиле све утопијске идеје у историји.

Верзије

Ремастеризован албум са пуним верзијама пет нумера са албума, плус шест бонус пјесама изашао је као дио бокс-сета “The Golden Road” 2001. године и као посебан албум 2003. године. Албум је поново издат 2011. године на винилу изрезаном од оригиналних аналогних/моно мастера из 1967. године и први пут у више од 40 година да је објављен у овом облику. Ово издање је добило нову верзију за 50. годишњицу албума 2017. године, укључујући и други диск са живим материјалом са неколико концерата одржаних у јулу 1966. године у Канади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана