Дашак Тјентишта у градовима Српске

Г.С.
Дашак Тјентишта у градовима Српске

Пандемија вируса корона од марта ове године на цијелом свијету промијенила је свакодневицу и животне навике, те утицала негативно на привредне гране, највише погодивши туризам и фестивалску индустрију.

Скоро сви већи догађаји и фестивали пролонгирани су за идућу годину. У намјери да што боље промовише планирани фестивалски програм за сљедећу годину, тим пролонгираног “ОК феста” одлучио је да покрене пројекат и створи квалитетан културни садржај у држави.

- У жељи и намјери да што квалитетније промовишемо планирани и најављени програм фестивала за сљедећу годину, те у партнерству на институцијама културе у Републици Српској и БиХ створимо квалитетан културни садржај који ће истовремено вратити програм и публику у ове установе, “ОК тим” покренуо је пројекат “Нектар ОК фест караван”. Његова намјера је да “пробуди” и “освјежи” културне садржаје у нашој земљи, који су готово у потпуности обустављени током већег дијела ове године - најавили су организатори фестивала.

Како су казали, станице каравана биће оне средине из којих је на Тјентиште у протеклих неколико година долазило највише посјетилаца.

- На тај начин бисмо им пружили захвалност за указано повјерење током шест година постојања фестивала, али и у вријеме кризе изазване појавом вируса корона донијели дашак Тјентишта и фестивала у њихов град - додају организатори.

Караван креће из општине Фоча, која је и домаћин највећег музичког фестивала у БиХ. Дводневни програм, који ће бити реализован 17. и 18. октобра у сарадњи са Центром за културу и информисање Фоча, обухватиће занимљиве културне садржаје који у новом руху, често називаном и “ново нормално” за публику ове регије, послије дуге паузе доносе атрактиван програм.

Програм почиње 17. октобра у изложбеној сали Центра за културу и информисање отварањем изложбе “ОК фест ретроспектива” аутора Марка Ристића и Ведрана Шевчука. Након тога у биоскопу “Доли Бел” очекује нас пројекција филма “Туста”, режисера Андреја Коровљева. Ријеч је о документарном филму о највећем фронтмену екс-ју панк-рок сцене, човјеку који је прерастао музику и постао симбол слободног мишљења и здравог разума - Бранку Чрнцу Тусти, фронтмену бенда “КУД Идијоти”.

- Вечерњи сати у Градском позоришту Фоча резервисани су за концерт Ненада Марића, алијас Краљ Чачка, који тренутно ужива велику популарност у цијелој регији. Његова музика представља мјешавину џеза, блуза, рокенрола и шансоне - најављују из “ОК фест” тима.

Програм “Нектар ОК фест каравана” 18. октобра доноси пројекцију још једног документарца са елементима играног филма. Овога пута ријеч је о филму “Небеска тема - прича о Влади Дивљану” режисера Младена Матичевића. Промоцијом књиге аутора Душана Весића “Бунт деце социјализма”, која доноси причу о првој генерацији бендова новог таласа југословенске рок културе, “Нектар ОК фест караван” завршава дводневни програм у Фочи и наставља пут Требиња, гдје публику, у сарадњи са Културним центром Требиње, 31. октобра и 1. новембра очекује такође веома интересантан и садржајан програм.

Након Фоче и Требиња, сљедеће станице на којима стаје “Нектар ОК караван” су Зворник (ЈУ Дом омладине, 5. и 6. новембар), Бањалука (Бански двор Културни центар 10. и 11. новембар), Мостар (Музички центар “Павароти” 27. и 28. новембар). Ускоро ће бити познати програми за наведене градове, као и датуми и програм који нас у наредном периоду очекује у Градишци, Добоју, Зеници, Сарајеву, Тузли - закључују организатори.

Број мјеста на сваком најављеном догађају је ограничен у складу са епидемиолошким мјерама. Улаз је бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана