Цветковић: Филм Муње је био одскочна даска за И плеј

танјуг
Foto: скриншот

БЕОГРАД- Музичарка Маја Цветковић пред концерт И плеја 27. новембра у Дому омладине Београда, истиче да је култни филм "Муње" био одскочна даска за бенд, открива да јој је друга половина 2020. била најтежа у животу и сматра да је корона за све који желе идеалан тренутак за излазак из музике.

"Када смо објавили концерт ''И плеј и гости'' нисмо имали дефинитивну листу гостију, а онда су телефони кренули да звоне и пријатељи сами да се јављају. Углавном, на списку ће бити музичари који су били гости на нашим претходним албумима и још неколико наших драгих пријатеља", рекла је Цветковић.

 Упитана постоје ли неке пјесме без којих у последње вријеме не може протећи концерт И плеја, па тако и предстојећи у дворани "Американа" ДОБ-а, ауторка, басисткиња и пјевачица је издвојила "Диван дан" и "Љубицу", као и са последњег албума "Слобода" (2018) "Срешћемо се неки други пут" и "Да будемо само добро".

"Сећам се да сам гостовала на концерту бенда Шаркс, снејкс енд плејнес и одмах су ме одмах питали да ли ћу и са њима свирати ''Диван дан'', што је мени баш било чудно... Наравно, концерти никако не могу да прођу без веома експлозивне ''Љубице'' коју најавише волим да свирам", истакла је Цветковић.

Београдски бенд је дебитовао албумом "E play" (2000), у постави са Цветковић и певачицом и гитарискињом Биљаном Тодоровски, уз бубњара Немању Аћимовића, а прочуо се и учешћем, уз друге извођаче, са песмом "Први поглед твој" у култном филму "Муње" (2001).

Цветковић је редитеља филма Рашу Андрића недавно угостила у свом јутјуб подкасту "4/4".

"Покушала сам да и после 20 година Раши објасним колико нам је тај филм помогао и колико нам је био одскочна даска. Мислим да је тај филм за нас урадио много. Више него било шта друго", истакла је Цветковић.

Према њеним речима, "Муње" су имале "добру музику, супер форе и једини је филм из тог времена који се не бави ратном тематиком", а изашао је у правом тренутку за И плеј, када се био појавио и њихов првенац.

"Млада публика га је просто гутала очима. ''Муње'' су буквално експлодирале по српским биоскопима, а заједно са филмом и његов саундтрек, као и групни концерти који су пратили промоцију филма. Тако да, уз помоћ свега тога, ми смо веома брзо стали раме уз раме са многим великим бендовима", присjећа се Цветковић.

 Сценариста "Муња" Срђа Анђелић је за врijеме снимања првог албума И плеја бирао пjесме које је желiо да уђу у филм, а Цветковић наглашава да је "дошао у студио и дао једном демо бенду огромну шансу".

 Бенд је објавио потом и албуме "Цриме" (2005), "Драго ми је да смо се упознали" (2009) и "Обични људи" (2013), уз повремене промjене поставе, у којој су данас Цветковић, гитариста Немања Велимировић и бубњар Горан Љубоја Трут.

 "Када погледам уназад, друга половина 2020. је најтежи период у мом животу. То што сам остала нормална и развијала жељу за радом и музиком сматрам својим највећим животним успехом. Бенд доста зависи од моје покретачке енергије, тако да сам поносна да је све време био активан и да смо успели да изгурамо овај период", рекла је музичарка.

Ипак, да не буде да све само црно, Цветковић истиче да је током прошле пандемијске године "било и лепих ствари", као што је сусрет са легендарним гитаристом Смака Радомиром Михаиловићем Точком на додjели "ГОДУМ 2020" награда у београдском Атељеу 212.

 "Точак је примио награду за животно дело и сви фотографи су кренули да га сликају. Он је у једном тренутку прекинуо фотографисање, и замолио ме да се сликам са њим, пошто ме његов унук слуша. Тако да је било и лепих ствари које су потврђивале наш досадашњи рад и бодриле. Такве ситне ствари нам доносе радост", признала је музичарка.

 Од почетка пандемије бенд је имао мањи број концерата и проба, али Цветковић истиче да "индивидуални рад чланова није изостао", да је најважније што су успjели да ритам секција буде константно у форми, пошто "Трут држи часове бубња и све време је са инструментом", док је и она у "музици и музичкој индустрији 24 сата".

 "Ако те занима музика ти ћеш и сам свирати у четири зида и уживати у томе. Ако те не занима - корона је идеалан тренутак да изађеш из ове приче", оцijенила је Цветковић.

У честим размишљањима куда даље, Цветковић увijек дође до истог договора да се "не треба понављати, треба ширити видике и померати своје границе".

"Опет смо експериментисали и направили један дует. Нећу још да откријем са ким. Песма само што није изашла, чекамо монтажу спота и веома смо нестрпљиви. Та сарадња је једна лепа ствар која се мени десила у корони, тако да сам томе посветила пуно времена и једва чекам да буде готово и спремно за објаву", закључила је Цветковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана