Чувени сингл “I Feel Love” Доне Самер слави 45 година: Пјесма која је створила будућност VIDEO

Бранислав Предојевић
Чувени сингл “I Feel Love” Доне Самер слави 45 година: Пјесма која је створила будућност VIDEO

ЊУЈОРК - Славна пјевачица Дона Самер прије 45 година објавила је пјесму “I Feel Love”, као Б-страну сингла са “Can't We Just Sit Down”, са албума “I Remember Yesterday”, не слутећи да ће прва нумера постати једна од најзначајнијих пјесама у историји поп музике.

Пети студијски албум у каријери пјевачице био је концептуална плоча која је требало да сваком нумером одведе слушаоце на путовање кроз музичке деценије које су прошле, док је “I Feel Love” имала  за циљ да представи будућност. Самер је била прозвана “краљицом диска”, због свог огромног успјеха у жанру, имала је топ 40 хитова између 1975. и 1984. године, али није намјеравала да ради исту стару. Да би јој помогао да створи футуристички звук, копродуцент и коаутор пјесме, легендарни Ђорђо Мородер, користио је електронске инструменте на веома перспективан начин.

- Снимио сам пјесму користећи само синтисајзере, јер сам мислио да је то инструмент који ће се користити као инструмент будућности. Искористили смо га да креирамо све звукове. Хтио сам да покушам да имитирам шта ће људи радити за 20 или 30 година. Користио сам све дигиталне звукове за пјесму, сви су долазили из компјутера. Све осим гласа створио је “мог” синтисајзер - рекао је Мородер.

Многи рок бендови су користили “мог” синтисајзере током 60-их и 70-их, од “Битлса” до “Ролингстонса”, али понекад је могло бити тешко погодити тачку између превише и недовољно. Користити “мог” за сваки звук у једној пјесми био је ризик, али достојан. Када је писао музику, Мородер је драстично промијенио свој приступ, почео са бас-линијом и попуњавањем звука на “могу”, како је ишао кроз нумеру. Једном када је додао врло мало кашњење на бас-линији, Мородер је знао да је провалио код.

- То је промијенило атмосферу цијелог звука пјесме. То је био тренутак када сам помислио ово је сјајна пјесма, а можда и нешто ново - казао је Мородер. Када је објављен као сингл, “I Feel Love” је постао олуја у музичком свијету, достигавши број један у Великој Британији и број шест у САД, али је његов утицај достигао далеко изнад топ-листа. “I Feel Love” је поставио темељ за будућност електронске плесне музике и инспирисао групу музичара као што су Дејвид Боуви, “Blondie”, “Human League”, “Depeche Mode”, “New Order“ и бројне друге умјетнике који ће наставити да помјерају границе поп музике. Мородер је успјех пјесме приписао јасној супротности између синтисајзера и  људског гласа.

- Мислим да је био кључан контраст између металне, бубњарске машине, тог звука, а и прекрасног романтичног гласа Доне Самер. На основу музике, очекивали бисте да пјева робот, а не Дона! Била је то потпуно нова димензија коју не бисте очекивали, прави звук будућности - рекао је Мородер. Данас се Самер често памти по доприносу жанру диско музике, али је често бирала да види ширу музичку слику.

- У Европи, диско само значи мјесто гдје се музика пушта на плочама. Тамо у дискотеци пуштају било шта. Имала сам мали отпор на америчком радију, али срећна сам што могу рећи да сам успјела проћи кроз све како треба - рекла је пјевачица.

Успјех

Пјесма је у оригиналном сингл издању продата у више од два милиона примјерака, али ако рачунамо бројне компилације и стотине ремикса, тај број достиже десетинама милиона примјерака. Новинар Сајмон Рејнолдс рекао је да је “I Feel Love” имала значајан утицај на музику у свим жанровима у наредној деценији, укључујући постпанк, нови талас, итало диско, хаус, техно и тренс звук.

- Ако се било која пјесма може одредити као мјесто гдје су осамдесете почеле, то је “I Feel Love” - рекао је Рејнолдс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана